Hälsotrenden skapar ny marknad för skogsägare




Hälsotrenden skapar ny marknad för skogsägare

Skogsägare kan tjäna på aktiviteter för långtidssjukskrivna, skolklasser och människor som står långt från arbetsmarknaden.

Skogsstyrelsen i Norra Dalarna satsar på gröna välfärdstjänster. I ett nystartat lokalt projekt vill man inspirera skogsägare till att hitta nya inkomstmöjligheter inom grön rehabilitering och arbetsträning.
- Vi har sett ett intresse från de som vill sälja tjänsterna. Vi har faktiskt redan fått en hel lista med folk som är intresserade av att veta mer, säger Susanne Pihiven, hälsopedagog och drivande kraft i projektet.

De gröna tjänsterna är först och främst tänkta att fungera som små verksamheter vid sidan av skogsägarnas huvudsysslor.
- Det är väl det vi hoppas på att de ska kunna komplettera med det här, att man tar emot några människor några timmar i veckan. Men kanske att vissa väljer att satsa helhjärtat på det, säger Susanne Pihiven.

Funnits i mer än 20 år
Den norska förlagan Inn paa tunet, är ett framgångsrikt koncept som har funnits i mer än 20 år och i dag finns det cirka 1?500 stycken verksamheter i Norge.

En förstudie till projektet pågick under 2006-2008 i samarbete med norska aktörer. Från början var det tänkt att "Hälsa över gröna gränser" skulle bli en vidareutveckling i större skala men det visade sig vara svårare än väntat.
- Vi har velat jobba vidare på ytterligare ett projekt tillsammans men det var lite problem kring finansiering och så, för att det skulle kunna komma i gång. Och vi ville starta någonting och då fick det bli ett lokalt projekt i stället, säger Susanne Pihiven.

Den 19 mars hålls en konferens i Mora för att få kontakt med organisationer som kan tänkas vilja köpa de tjänster som skogsägarna kan erbjuda. Det kan till exempel vara undervisning i skogen, social träning med samtal, promenader och stavgång eller lättare arbetsträning med stamkvistning och utmärkning av fornminnen.

Hitta rätt personer
- Vi vill först och främst hitta engagerade och givande personer som vill vara med och utveckla projektet med långtidssjukskrivna och arbetsträning i sin verksamhet, säger Susanne Pihiven.
- Till hösten planerar vi att komma i gång med de som vill sälja tjänsterna, förklarar hon.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter