Gårdar rensas från skrot




Gårdar rensas från skrot

Skrotrensningen av den svenska landsbygden fortsätter. Genom insamlingen Giftfri Miljö rensas gårdar runt om i Sverige på farligt avfall och skrot.
Under förra året hämtades nästan 16 000 ton skrot och farligt avfall på mer än 10 000 gårdar.
- Skrot och spilloljor dominerar tillsammans med blybatterier, bekämpningsmedel, färgavfall och oljefilter. Allt som kan materialåtervinnas återförs till kretsloppet och blir råvara för nya produkter i samhället. Det kan exempelvis handla om gamla lantbruksmaskiner och spilloljor. Det som inte kan återvinnas på något sätt oskadliggörs med miljöriktiga metoder, säger Bo Ödman, Stena Recycling som samarbetar med Länsförsäkringar och Håll Sverige rent i den omfattande insamlingskampanjen.
Orsaken till insamlingen är att rester från batterier, spilloljor och andra kemikalier kan läcka ut och orsaka skada på människor, djur och natur. Samtidigt kan avfallet vara en råvaruresurs som kan tas tillvara och återvinnas.
- Järn och metaller kan i princip återvinnas hur många gånger som helst och detta material sönderdelas och sorteras i våra processer. Sedan kan det användas som ny råvara, säger Bo Ödman och förklarar att 80 procent av all spillolja som samlas in förädlas till nya oljeprodukter och resten används som eldningsolja.
- Oljemängderna som återvinns motsvarar en två kilometer lång rad med tankbilar med släp fulltankade med råolja.

Insamlingen av skrot och farligt avfall fortsätter under 2009.

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter