EU:s strukturfonder




EU:s strukturfonder

Strukturfonderna är det samlade namnet på regionalfonden, socialfonden och sammanhållningsfonden. Tillsammans förfogar fonderna över cirka en tredjedel av EU:s totala budget.

Syftet med strukturfonderna är att minska skillnaderna mellan olika regioners utvecklingsnivå och öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen mellan nationerna i EU. För perioden 2007-2013 finns tre nya mål för sammanhållnings-politiken. Sverige kan få stöd för arbete inom två av dem; Mål 2 - Regional konkurrenskraft och sysselsättning och Mål 3 - Territoriellt samarbete.

Läs mer om EU:s strukturfonder i informationsbladet

"Landsbygdsutveckling och EU-program" Landsbygdsutveckling och EU-program1.jpg (38.55kb)


Strukturfonderna i Sverige

För nuvarande programperiod har Sverige tilldelats cirka 15 miljarder kronor i strukturfondsmedel. Ungefär 13 miljarder kronor kommer att satsas på insatser inom målet Regional konkurrenskraft och sysselsättning och ungefär två miljarder satsas i stöd för målet Territoriellt samarbete. Strukturfondsmedel kräver nationell medfinansiering. Summan varierar men är i de flesta fall lika stor som strukturfondsstödet och består alltid av nationella offentliga medel.

Strukturfondsarbetet i Sverige finansieras av de två strukturfonderna:
Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF)


Regional konkurrenskraft och sysselsättning
Sveriges arbete med målet Regional konkurrenskraft och sysselsättning har delats upp på ett nationellt och åtta regionala strukturfondsprogram. De åtta regionala strukturfondsprogrammen arbetar med de prioriterade insatsområdena innovation och förnyelse samt tillgänglighet. Prioriteringar och åtgärder anpassas till de olika regionernas förutsättningar. För de glest befolkade områdena i norra Sverige och de tre storstadsområdena tas särskild hänsyn. Nutek (Tillväxtverket, efter den 1 april) är förvaltande myndighet för de regionala strukturfondsprogrammen och de finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det nationella strukturfondsprogrammet arbetar med det prioriterade insatsområdet kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud. Det finansieras av socialfonden och förvaltas av det Svenska ESF-rådet.


Territoriellt samarbete (InterReg IV)
De territoriella samarbetsprogrammen är regionala samarbeten i olika former. Syftet med territoriella samarbeten är att skapa gynsamma förutsättningar för ökad sysselsättning och konkurrenskraft i regioner. Det finns tre olika sorters samarbeten; gränsöverskridande program, transnationella program samt interregionala program. 


Åtta regionala kontor
Nutek med ansvar för regionalfondens program har ett kontor i varje region (se kartan) och som bygger på EU:s regionala områdesindelning för statistik, de så kallade NUTS II. De regionala kontoren ansvarar för förvaltning och utbetalning för respektive område. För att underlätta samordningen finns även ESF-rådets regionala kontor i anslutning till Nutek. Regionkontoren finns på följande orter: Luleå, Östersund, Gävle, Örebro, Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö.

Vill du veta mer?Social fonden
Svenska ESF-rådet:
http://www.esf.se/

Regionalfonden och europeiskt territoriellt samarbete:
http://www.nutek.se/

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter