Danska stugägare protesterar mot svenska vindkraftsregler




Danska stugägare protesterar mot svenska vindkraftsregler

Inför vindkraftsbyggen här i länet är det osäkert om lokalbefolkningen får del av vinsterna. Regeringen vill dessutom skynda på tillståndsprocessen för vindkraftverk ytterligare. Nu protesterar danska fritidshusägare mot det svenska systemet för vindkraftsutbyggnad.

Här i länet hoppas folk i Östjämtland få till en fondering av pengar, en så kallad bygdepeng, från det jättestora vindkraftsprojekt som SCA och norska Statkraft planerar i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland.

Men i Sverige råder i det närmaste fria kriget när det gäller ersättningar och kompensationer för vindkraftsutbyggnad. Det hänger i varje enskilt fall på hur lokala föreningar och intressegrupper lyckas föra fram sina argument i förhandlingar med exploatörerna. Att en del av vinsten från kraftverken ska tillfalla området där vindsnurrorna står är inte självskrivet.

Regeringen vill dessutom ytterligare förenkla tillståndsprocessen för vindkraft - för att snabba på utbyggnaden.

Vi har tidigare berättat att bland andra Bygdeorganisationen Hela Sverige ska leva vill att vindkraftsägarna ska bli skyldiga att avsätta delar av sin vinst till markägare och lokalbefolkning närmast anläggningarna.

Nu protesterar 10 000 danska fritidshusägare i södra Sverige i brev till både svenska och danska regeringen mot vindkraftsplaner i Sydsverige som de anser ger störningar och sänker värdet på deras fastigheter. Det skriver HallandsPosten.

Det system som redan finns i Danmark, där en fastighetsägare kompenseras om ett vindkraftverk sänker värdet på fastigheten, skulle kunna vara en lösning, anser föreningen Danske Torpare.

08:15 - Danska stugägare protesterar mot svenska vindkraftsregler


Läs mer i SR

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter