Coop fortsätter med Gefleortens mjölk




Coop fortsätter med Gefleortens mjölk

Konsum Gävleborg fortsätter med mjölk från Gefleortens Mejeri. Arlamjölk kommer inte att ersätta den lokalproducerade mjölken.

När Coops centrala avtal med Arla blev känt lät inte protesterna vänta på sig. Per Blomquist, vd på det lilla Gefleortens mejeri, blev tagen på sängen av beskedet som han fick via massmedia. Sturskt uttalade han sig om att man inte ville bli en stödleverantör vid sidan av Arla och han hänvisade till ett mångårigt samarbete med Konsum Gävleborg.

Konsum Gävleborg har nu, under stort tryck från konsumenterna, valt att ställa sig utanför det nationella avtalet mellan Coop och Arla Foods. Därmed fortsätter leveranserna från Gefleortens mejeri inom bassortimentet som om ingenting har hänt. Mjölk, grädde, fil, youghurt kommer från den lokale leverantören.
- Vi trodde nog att det skulle gå så här, säger Per Blomquist och hänvisar till att de självständiga föreningarna inte behöver vara med i de centrala besluten i Coop.

Förra veckan sa Konsum Gävleborgs vd Anders Stake att man skulle göra "sin hemläxa", i praktiken ta reda på om man kunde ställa sig utanför den centrala överenskommelsen. Häromdagen kunde han skaka hand med Per Blomquist och offentliggöra det för Gefleortens mejeri positiva beskedet.
- Vi har kommit överens med Coop Sverige om att Gefleortens produkter kan klassas som lokalproducerade. Själv har jag aldrig haft någon annan uppfattning, sa Anders Stake till Gefle dagblad.

Men han erkänner också att konsumenternas stora engagemang påskyndade beslutet.
Vad beslutet i Gästrikland betyder för övriga Sverige är fortfarande oklart. Men klart är att konsumentrycket har försatt Coop i en svår situation och förhandlingsutrymmet för exempelvis Skånemejerier och deras "lokala mjölk" har möjligen ljusnat.


Dan Birgerson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter