Bull-Olles har blivit paltbrödskungen




Bull-Olles har blivit paltbrödskungen

Bull-Olles har vuxit till en av Sveriges ledande paltbrödstillverkare.
Nu levererar de bröd till hela landet.
- Vi kommer att investera runt en miljon kronor för att klara av produktionen, berättar platschefen Bengt-Ove Jonsson.


Efter det att bageriet Skogaholm lade ned sin paltbrödstillverkning förra hösten, har Bull-Olles trätt in som den självklara ersättaren.
Nu har det lilla bageriet i Bollnäs ökat sin produktion rejält och levererar till stora delar av Sverige.
- Det är väldigt få bagerier som gör paltbröd i Sverige idag. Vi har upplevt ett stort engagemang från företag och privatpersoner för vår tillverkning, säger Bengt-Ove Jonsson.
Förr stod paltbrödet för 2-3 procent av den totala tillverkningen. Idag berättar Bengt-Ove Jonsson att det har ökat och ligger närmare 20 procent.
- Vi har skrivit avtal med två av Sveriges tre största butiksgrossister, och några mindre, berättar han nöjt.
Han vill emellertid inte avslöja vilka grossisterna är eller hur värdefullt det här är för bageriet.

- Det är svårt att säga hur mycket kontrakten är värda eftersom det just har kommit igång. Det ringer fortfarande butiker och grossister som vill köpa av oss, förklarar han.
Hittills har paltbrödsboomen betytt att Bull-Olles fått effektivisera och rationalisera sin verksamhet för att orka med den ökade orderingången. Men det har inte varit nog, anser platschefen.
- Som det ser ut idag kommer vi att behöva utöka med ytterligare en tjänst för att klara av att möta efterfrågan, säger han.
Paltbrödet är emellertid en liten produkt och tillhör den klassiska svenska husmanskosten, som nästan glömts bort. Att Bull-Olles fått ett så stort lyft beror på att de är ett litet bageri.
- Att vi kan ta en så stor del av totalen beror på att det är en relativt nischad produkt. Men det finns en hel del mer att ta av palten, säger Bengt-Ove Jonsson.

I dag tillverkar Bull-Olles ungefär 60 olika produkter och paltbrödet utgör en stor del av produktionen. Tidigare har de främst sålt paltbrödet i Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. Nu har marknaden breddats till hela Sverige.
- Det har varit tungt och bedrövligt med nedläggningar runt omkring oss. Det är otroligt skönt att kunna gå mot strömmen och visa upp något positivt, säger Bengt-Ove Jonsson.
Själv äter han paltbröd lite då och då, självklart från sitt eget bageri.
- Jag tycker det är riktigt gott. Med fin vit sås och fläsk, säger Bengt-Ove Jonsson och ler.


Fakta

Bull-Olles bageri
Grundare:
Bageriet startades av Olle Frisk och döptes efter hans smeknamn, Bull-Olle.
Omsättning 2007: 16,8 miljoner kronor.
Antal anställda: 22.
Huvudsyssla: Bröd, ostkaka och paltbröd
Tillverkat palt sedan: "För jämnan", säger platschefen Bengt-Ove Jonsson.
Ägare: Fristående dotterbolag till Milko.

Om paltbröd och palt

Paltbröd är en maträtt bestående av bröd som bakas med blod, ett bröd som sedan kokas i vatten och företrädesvis serveras med fläsk och vitsås. Brödet kan antingen bakas som tjocka, mjuka kakor eller som hårt tunnbröd. Tunnpaltbröd är vanligare norrut i landet.
Palt är en helt annan maträtt. Den tillagas av rå, malen eller finriven potatis som blandas med mjöl och salt till en hård smet. Av smeten formas runda bollar som kan fyllas, ofta med fläsk. Palten kokas i saltat vatten.
Det finns en rad varianter på palt, bland annat kan den tillverkas av enbart mjöl. Ett annat namn på rätten är kams. Det finns en variant av palt, blodpalt, som innehåller blod.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter