Biobränsle kan motverkas av höjda energiskatter




Biobränsle kan motverkas av höjda energiskatter

Skogsindustrin menar att regeringens förslag att höja energiskatten på diesel kommer att medföra extra kostnader för skogsbruket, och även motverka ambitionen att öka uttaget av biobränsle.

Regeringens förslag i den kommande klimatpropositionen innebär en höjning av dieselskatten med 40 öre med början under 2011. Dessutom föreslår man att den nuvarande återbetalningen av koldioxidskatten för diesel i jordbruks- och skogsbruksmaskiner sänks.
Skogsindustrierna menar att regeringens agerande står i konflikt med det som krävs för tillväxt och jobb i de gröna näringarna. Dessutom är Skogsindustrierna kritiska till särbehandlingen av olika råvaror.

- Skogsbruket, som står för uttaget av en förnybar råvara med stor betydelse för att motverka klimatförändringarna ensidigt påförs höjd skatt, medan till exempel gruvnäringens skatter kvarstår oförändrade, säger skogsindustriernas vd, Marie S. Arwidson.
Skogsindustrierna anser att genom att införa "ensidiga" kostnadsökningar för de gröna näringarna skadar man inte bara branschernas lönsamhet och konkurrenskraft utan motverkar också det man säger sig vilja uppnå: en omställning till ett grönt och hållbart samhälle.

Skogsindustrierna anser att konsekvensen av dessa merkostnader blir minskad lönsamhet för skogsbruket att producera just de förnybara energislag som regeringen pekar ut som framtiden.
- Vi inser också att miljöskatter kommer att vara en annan ofrånkomlig del av lösningen. Med dagens besked riskerar regeringen emellertid att stjälpa mer än att hjälpa de hållbara alternativen, säger skogsindustriernas vd, Marie S. Arwidson.


Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter