Arlas Sverigechef tillbakavisar anklagelser




Arlas Sverigechef tillbakavisar anklagelser

Arla Foods bonussystem har ingenting med Coop-affären att göra. Det menar Arla Foods Sverigechef Anders Svensson.

Han tillbakavisar anklagelserna om att Arla Foods ska ha använt sitt bonussystem för att "köpa" det nationella avtalet med Coop.
- Det är en direkt felaktighet att tro att de här affärerna är upphängda på ett bonussystem. Det som har gjort att vi har fått de här affärerna är snarare, tror vi, ett bra sortiment, en bra service, starka varumärken och naturligtvis konkurrenskraftiga priser. De priserna är inte satta efter några bonusar eller åtaganden från någon part på det sättet, säger Anders Svensson.

Logistikrabatt
Arla Foods har ett leveransbonussytem vilket innebär att handelskedjorna får en logi­stikrabatt om deras beställningar bidrar till en effektiv leverans.
Själva syftet med dem är enligt Anders Svensson enbart att få en så effektiv distribution som möjligt genom att bilarna kör med fulla lass.

Effektiva lass
- Man har en logistikrabatt för att öka incitamenten att köpa effektiva lass. Hade man inte haft det hade butikerna kunnat tänka sig att köpa tre gånger om dagen för att slippa ha produkter på sitt lager. Det skulle ge en väldigt stor kostnad för både konsumenter och bönder och en hög miljömässig belastning.

Anders Svensson förnekar dock inte att butiker som köper stora volymer kan förlora på att välja bort Arlaprodukter.
- Om ett företag då väljer att köpa mindre så tappar man ju en del logistikrabatt också. Men det är inte fel att logistikrabatten stimulerar till mer effektiva inköp. Och det ska man ha klart för sig, att den logistikrabatten är ett normalt inslag i branschen som även Skånemejerier, Milko, Falköping och Gefleorten har.

Inte orolig
Eftersom Arla är en större leverantör med högre omsättning kan bonusarna bli större, men de olika mejeriföretagens incitamentsstrukturer skiljer sig inte särskilt mycket, menar Anders Svensson. Han är inte orolig för att Arla Foods ska fällas av Konkurrensverket.
- Vi vet inte vad som står i anmälan, men om den gäller vår leveransbonus så är vi inte oroliga, vi är övertygade om att den är förenlig med konkurrenslagen.


Tove Nilsson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter