Arlas bönder förlorar 60 miljoner




Arlas bönder förlorar 60 miljoner

De svenska Arlabönderna förlorar 60 miljoner kronor på ofullständig valutakompensation. Frågan var föremål för hård debatt på representantskapsmötet.

HALMSTAD ATL
Representanter från den danska ledningen för Arla Foods flögs in med chartrade plan till mötet som hölls i Halmstad i torsdags.
De fick det hett om öronen då mötet dominerades av en fråga - hur de svenska bönderna ska kompenseras för sina valutaförluster. Det blev enligt de närvarande en hård debatt som varade i timmar och som tudelade den danska och svenska sidan. Svenska Arlaleverantörer får för 2008 en valutakompensation på 6,3 öre per kilo mjölk. Kompensationen är inte tillräcklig då enbart valutaförändringar inom omräkningsintervallet +/-2,25 procent regleras, enligt Arla Foods nuvarande modell.
- Det är fortfarande en del pengar som ligger utanför det här spannet. Och det är dem vi inte får fullständig valutakompensation för. Det är ungefär tre öre per kilo mjölk som vi skulle ha fått, säger Alf Johansson, ordförande i Höglandskretsen.

Går miste om 60 miljoner
Det innebär att svenska Arlabönder som väger in cirka två miljarder kilo totalt går miste om 60 miljoner kronor. Om det blir någon kompensation för detta i efterhand är oklart.
- Det är något som styrelsen ska jobba med. Det kanske regleras nästa gång när vi ska ge tre öre till dansken för att de ska ha samma avräkningspris. När, det beror på valutasvängningarna.
Enligt Arlas styrelseordförande Ove Møberg har styrelsen en grannlaga uppgift att lösa valutaproblemet. Han vill inte svara på vilken linje styrelsen är inne på, men konstaterar att ett mer dynamiskt system behövs.

Måste anpassa
- Vi ska titta på ett mer dynamiskt system som reagerar snabbt, så att valutaanpassningen kommer mycket fortare. Jag tror de flesta tycker att vi ska ha en modell där omräkningen är betydligt snabbare, säger han.
LDM Sveriges Mjölkbönder har, tillsammans med andra, ställt krav på att mjölkpriset ska betalas ut i danska kronor eller euro. Det är Ove Møberg tveksam till.
- Det förslaget finns, men jag tror vi ska ha lite mer tidshorisont. Vi ska finna en kompromiss så det blir rättvist mellan svenska och danska lantbrukare, det är vår uppgift i styrelsen.

Lösning under mars
Enligt honom skulle betalning i samma valuta ge svårhanterliga svängningar i mjölkpriset.
- Nackdelen med det är att vi skulle få stora svängningar i mjölkpriset när valutan svänger så mycket som den gör nu. Det är svårt att ha ett mjölkpris som kanske svänger tio öre på två veckor.
Styrelsen räknar med att ha hittat en lösning på valutafrågan innan mars är slut.

Tove Nilsson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter