Vi behöver landsbygdsambassader




Vi behöver landsbygdsambassader

Peter Lundqvist: Det saknas mötesplatser för staden och landet

Nu blåser det åter positiva vindar kring bonden, lantbruket och landsbygden. Intresset för livet på landet är större än på länge, vilket återspeglas i medierna, alltifrån "Bonde söker fru" i tv till lättsamma artiklar om landsbygden i de flesta tidningar och tidskrifter. Utbudet av gårdsbutiker, "bed & breakfast"-boende och andra konsumentinriktade koncept har aldrig varit så stort. Den positiva utvecklingen på landsbygden med bland annat ökad lönsamhet inom lantbruket innebär att det också finns behov av allt fler som bor och jobbar där. Samtidigt har vi aldrig haft så många i vårt urbaniserade samhälle som saknar relationer till personer på landsbygden och allt färre vet hur ett modernt lantbruk fungerar.


Journalisten Peter Sylwan
påstod en gång att motorvägarna var landsbygdens bästa vän, det vill säga bra kommunikationer - både trafikmässigt och via bredband. Jag vill lägga till ytterligare en faktor som ytterst viktig: mötesplatser för stad och land!


   Var kan en stadsmänniska träffa en bonde för att diskutera produktionen av våra livsmedel?

   Var kan en person som är nyfiken på landsbygdens möjligheter för boende, försörjning och företagande få goda råd?

   Var kan den som vill få tips på landsbygdens semester- och utflyktsmål få direktkontakt med någon sakkunnig?

   Var kan den få råd som vill diskutera landsbygdssektorns utbildningar på till exempel naturbruksgymnasier och SLU?

Ja - inte är det i städerna, där flertalet av oss bor.


Varför har man inte utnyttjat de platser i städerna där de landsbygdsrelaterade verksamheterna redan finns som mötesplatser?


På Rosengård i Malmö uppfördes på 1970-talet kontorshuset "Tre Skåne" av dåvarande Skånska lantmännen, Skanek och Skånemejerier - men hur många av invånarna i Rosengård har fått lära sig något om svenska livsmedel eller om den svenska landsbygden genom att dessa företag hade sitt kontor mitt ibland dem?


Vid Sergels torg mitt i Stockholm hade LRF (Lantbrukarnas riksförbund) sitt huvudkontor under många år - varför använde man inte denna plats som en mötesplats mellan stad och land?


Varför inte etablera
ambassader för landsbygden i alla större svenska städer? Det är dags att skapa fysiska mötesplatser där konsumenter och producenter kan mötas, diskutera, debattera och kanske utveckla nya affärsidéer tillsammans!


En landsbygdsambassad borde vara av gemensamt intresse för alla aktörer på landsbygden, alltifrån kommuner, LRF, SLU till små och stora företag med landsbygdsanknytning! Vad säger jordbruks­departementet?


EU:s nya landsbygdsprogram
stöttar all form av landsbygdsutveckling, inte bara jordbruk och skogsbruk. Att skapa mötesplatser mellan stad och land där flertalet människor bor borde vara en högklassig form av landsbygdsutveckling i vår tid - även utan EU-stöd!


Peter Lundqvist

Läs mer i Aftonbladet

Kommentarer
Postat av: Dyng-Bengt

Hej Dyng-Bengt här,



Nu kan jag inte hålla fingrarna i styr utan måste spela pekfingervalsen på tangentbordet om det blir ljuvlig music eller och jag spelar hellre än bra får ni själva bedöma.



När jag läser artikeln av Peter Lundqvist i Aftonbladet så blir jag jätteglad, visst behöver vi landsbygdsambassadörer men inte bara i Stockholm för vi har faktiskt fler centralorter även om man inte kan tro det. Sedan kan jag tycka att det kan nog finnas några mjölkbönder som inte håller med om att allt är positivt men helt klart ska vi vara stolta över vår landsbygd och dess möjligheter. Nu vill jag inte säga att ni sitter i någon kompetens skugga men det är helt klart att informationen klart glömmer den ideella sektorn och att vi är fler som lärt oss att prioritera en attraktiv livsmiljö. Jag säger detta ifrån ett perspektiv där jag själv har 23 hektar gräsmatta och djur på gården. Det vill säga att jag inte alls är emot de gröna/areella näringarna. Men jag har även ett sort intresse i dom lokala utvecklingsfrågorna och den lokala utvecklingen. Jag är av den bestämda uppfattningen att våra informationsblad om turismen skulle bli väldigt tunna om man plockade bort allt inom och med ursprung av den fjärdeplaneringsnivån. Tycker det är ypperligt att ni för upp detta på agendan så att vi får igång en dialog



Vår riksorganisation Hela Sverige Ska Leva med länsbygderåd, kommundbygderåd, bygderåd och lokala utvecklingsgrupper är utomordentliga ambassadörer och kan även fungerar som gider i vår landsbygd. Man kan mycket väl fungera som en samlande kraft i de viljeyttringar som du beskriver eftersom även de har en bred skara på gräsrots nivå. Låt oss alla som verkar på landsbygden träffas och i lokala partnerskap och hitta innovativa lösningar där vi kan utvecklas som helhet. Jag ger dig härmed en utmaning Peter Lundqvist, ta kontakt med Hela Sverige Ska Leva och skapa en dialog om detta så att jag märker det även på regional, kommunal och lokalnivå så lovar jag att bli aktiv i frågan och ta av mig hatten …



Med vänlig hälsning



Dyng-Bengt

2009-01-21 @ 00:14:56
Postat av: Barbro

Dyng-Bengt är inte så jäkla dum han inte!

2009-01-21 @ 11:50:11
Postat av: Christer Kallin

Hej Barbro,



Dyng-Bengt tackar och bockar för ditt inlägg.



Jag tycker vi borde bli mer som honom och ha lite åsikter...



Varför finnes inte en enda kommentar till denna artikel på aftonbladet?



Man måste ställa sig frågan om vi landsbygdsbor inte har några åsikter?



Visa nu hur fel jag har och tyck till litegrann ...



Mvh



Christer Kallin

2009-01-21 @ 22:11:12
URL: http://dyngbengt.blogspot.com/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter