Vattenkraftkommunerna skulle ha mycket mer




Vattenkraftkommunerna skulle ha mycket mer

Föreningen Sveriges vattenkraftkommuner rapporterar i sin insändare 29/12 om sitt arbete med att påverka Sveriges regering att återföra en procent av vattenkraftbolagens vinster till de vattenkraftproducerande kommunerna i Sverige.

I och för sig lovvärt, men varför den lågmälda tiggande tonen och varför äskande om struntsumman cirka 600 miljoner per år. Visserligen är 600 miljoner mer än de 110 miljonerna som för närvarande återförs till berörda kommuner, men fortfarande är summan förolämpande kränkande glaspärlor och glitter för att slå blå dunster i ögonen på landets, och framför allt Norrlands befolkning.

Regeringens och statskassans intäkter från vattenkraften handlar inte om hundratals miljoner utan om hundratals miljarder per år. Det vill säga tusen gånger så mycket pengar.

Lovvärt är också att föreningen redovisar att enbart fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningarna tillfört statskassan 587 miljoner (1,5 procent år 2005). Hur mycket tillför bolagsbeskattningen statskassan, den är 28 procent för närvarande?

Bolagsbeskattningen var tidigare en kommunal skatteintäkt, innan den svenska riksdagen beslutade att frånta kommunerna den inkomsten. Bolagsskatten tillföll tidigare det geografiska område där den huvudsakliga verksamheten ägde rum.

Lovvärt är också att föreningen refererat till vårt grannland Norge vars regering fastslagit att vattenkraften "är en nationell resurs med stark lokal tillhörighet" och därför återför 5,2 miljarder norska kronor varje år till vattenkraftsproducerande fylken.

Hur mycket tillför dessutom vattenkraften statskassan via moms, energiskatt, elcertifikatavgift och skatt på skatten? Ovan nämnda äskande av föreningen Sveriges vattenkraftkommuner att statskassan borde återföra 600 miljoner till vattenkraftproducerande kommuner förklingar då till intet, en struntsumma att förakta.

Ändå har inte nämnts den svenska skogen som är landets största inkomstkälla. Tänk om skogen betraktades som en "nationell resurs med stark lokal tillhörighet".

Föreningen Sveriges vattenkraftkommuner, Norrlandsförbundet och de ideella föreningarnas gemensamma organisation "Hela Sverige ska leva" med flera, fungerar bara som effektiva ljuddämpare av medborgarnas röster, kontrollerade av det politiska systemet och enögda Stockholmsmedia. Ändå stöttar jag er, det lilla som blir gjort är ändå att tacka för.

Sören Molander, Njutånger

Makten ut i landet

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter