Tummen ner för kooperationen




Tummen ner för kooperationen

Sveriges lantbrukare har fortsatt dålig tilltro till lantbrukskooperationen. Nästan hälften, 46 procent, misstror förmågan att förbättra lönsamheten i näringen.

Den förbättrade tilltron till lantbrukskooperationen under 2007 naggades något i kanten under året som följde.

Antalet som har tron kvar, 36 procent, har minskat något jämfört med 2007 då 40 procent trodde att kooperationens verksamhet förbättrar lönsamheten i jordbruket.
På ja- och nejsägarnas bekostnad har de vankelmodiga ökat. I undersökningen 2007 var det 13 procent som inte visste eller brydde sig, 2008 var siffran 18 procent.

Misskötsel
Men långt fler är alltså tvivlarna. Jerker Nilsson, professor i ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, är inte förvånad.
Han trodde dessutom att siffrorna skulle vara ännu sämre.

Jerker Nilsson kan inte peka exakt på vilka faktorer som påverkat mest under året, men tror att slaktens långvariga kris fortfarande inverkar på sinnesstämningen.
- Både Swedish Meats och KLS missköttes. Och det är inte så lätt att vara positivt inställd till mjölken med ökande kostnader och avräkningspriser som inte vill gå upp. Sedan finns det Lantmännens gödningspriser som kan irritera.

För den enskilde lantbrukaren är det även svårt att identifiera sig med föreningar som täcker hela landet eller till och med två länder. Då är det enklare att ställa sig vid sidan om och sura.
- Jag tror knappt att ens jag som borde kan begripa hur Arlas priser sätts. Det är verkligen inte förvånande att de surar.

Nöjda med Södra
En ensamt lysande stjärna vill Jerker Nilsson dock peka ut. Södra skogsägarna är exemplet där flertalet medlemmar är nöjda. Södra har bra kapitalavkastning och det har sin grund i att industrierna är mångmiljardinvesteringar som måste gå för fullt hela tiden.

Kraftig ränta på insatskapitalet, emissionsinsatser varje år och förlagsinsatser som ger hög ränta påverkar positivt.
- Lantmännens förslag att ha handel med förlagsinsatser fritt på marknaden har starkt påverkats av Södra. De säljer av det som inte går bra och det som inte går att få styr på. Jag tror att Lantmännen är på väg.

Frågan är om förtroendet för kooperationens affärsverksamhet kommer att fortsätta dala? Jerker Nilsson hänvisar till internationella observationer där trenden går neråt.
- Det är svårt för medlemmarna att hänga med i svängarna när kooperationen blir riktigt kommersiellt orienterad.

Läs mer i Tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter