Tommy Hammarström: Bevara vår koppartråd




Bevara vår koppartråd


Tråden hänger i en vid båge från stolpen vid ladugården och in bland björkarna i hagen och sedan upp till grannen på berget och över öppna fälten bort till vägen.
Utan den tråden skulle jag inte kunna bo där jag bor. Det är den skrämmande sanningen. Tråden är tvinnad av koppar och tunn som ett strå, och det behövs bara att en trött gammal gran knäcker sina snötyngda grenar mot den för att kopparn ska brista och förbindelsen dö.
Det hände för en dryg månad sedan och i tio timmar satt jag kontaktlös och lamslagen i ett mörkt hus och väntade på att televerkarna skulle hitta alla avbrutna trådar och knyta ihop dem igen.
Fast det finns inga televerkare längre, inte i den ursprungliga meningen: plikttrogna män med klätterskor och isolerband, och med allvarlig känsla för kopparnät och telefonteknik.

Reparationsansvaret
ligger i stället hos bolag med trendiga namn som Flextronics eller Telia Sonera, och deras enda allvarliga intresse tycks vara att få slippa reparera. Nu fick jag visserligen tillbaka min förbindelse och kunde börja arbeta igen, och jag ska inte klaga.
De gamla televerkarna är ju fortfarande verksamma, om än i nya logotyper, och deras ansvarskänsla har inte förändrats av de många namnbytena och bolagsbildningarna.
Det är kvartalsekonomerna och spekulationshajarna i bolagsledningarna som skyr allt vad koppartråd och telefonstolpar heter och helst vill skrota hela strukturen och bara satsa på den elektromagnetiska strålningen och det trådlösa mobilnätet.
Och fort ska det gå, från noll till hundra megabyte på ingen tid alls.
Telia Sonera har redan inlett en omfattande kampanj för att avveckla kopparnätet på landsbygden.
I ett första steg hotas 50000 ledningar och ett par hundratusen fasta telefonabonnemang. Och i nästa steg ska alla hängande kopparledningar bort och vid pass 600000 abonnenter på landsbygden blir utan telefon.

Nu har dock Svenska kommun- och landstingsförbundet, SKL, och den statliga post- och telestyrelsen, PTS, kraftigt opponerat och Telia Sonera har tills vidare lagt skrotningsprogrammet åt sidan.
Många kommuner har satsat på att utveckla bredband i koppartrådarna, vilket går förträffligt, och skulle drabbas hårt om ledningarna togs ner.
Telia, som sorterar under Telia Sonera-gruppen, planerar emellertid nya attacker detta år: de olönsamma kopparledningarna ska väck, det kostar för mycket arbetskraft att röja bort snötyngda grenar och omkullblåsta träd från de spröda trådarna.
I stället erbjuder Telia mobilt bredband, det är den starka trenden just nu. Men de elektromagnetiska vågorna är opålitliga krafter, även om de kallas super-3G, och där jag bor är detta erbjudande helt utan värde: hit når inga brukbara signaler.
Men telefonledningen är en gammal uppfinning, beprövad och därför pålitlig, och koppartråd är ett utmärkt medium för att fortplanta ord och tankar, det behövs bara en mycket svag ström för att folk ska förbindas och samtal uppstå.

Lönsamhet kan mätas
på annat sätt än kvartalsvis; i vår energimedvetna tid, och i ett aningen längre perspektiv, kan det i själva verket vara ett stort slöseri att riva ner en väl fungerande infrastruktur. Lika korkat som att riva upp järnvägsräls när alla ropar efter energisnåla transporter.
Så låt koppartrådarna hänga.


Tommy Hammarström

Läs mer i Expressen

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter