Så funkar ROT-avdraget




Så funkar ROT-avdraget

Låt snickaren bygga om ditt hem och få tillbaka hälften av arbetskostnaden. Jo, det är faktiskt så ROT-avdraget som infördes den 8 december fungerar. Med vissa begränsningar naturligtvis.

När finanskrisen slog till med full kraft under senhösten dammade regeringen snabbt av ett gammalt socialdemokratiskt sysselsättningsprojekt, ROT-avdraget.

Det står för Reparation-, Om- och Tillbyggnadsavdrag och är tänkt att skapa massor av jobb för arbetslösa hantverkare.

Avdraget är på 50 000 kronor per person och år. Det innebär att två personer som gemensamt äger ett hus kan anlita hantverkare för 200 000 kronor och få tillbaka hälften.

ROT har även en syster som heter RUT som sysslar med hushålls­nära tjänster. Städning och sånt. RUT räknas in i det totala beloppet man kan köpa tjänster för, så har man redan städhjälp blir det mindre pengar till hantverkare.

För att utnyttja ROT-avdraget måste man ha anlitat och betalat hantverkare efter den 8 december 2008. Arbeten utförda före det datumet går inte att få retroaktiv ersättning för.

Det är viktigt att komma ihåg att det bara är tjänsterna man får göra avdrag för. Inte material. Du måste alltså be om en tydligt specificerad faktura av hantverkaren där det tydligt framgår vad som är arbetstid och vad som är material. Den undre gränsen är satt till 1 000 kronor. Mindre arbeten än så går inte att få avdrag för.

Du kan göra ROT-avdrag för arbeten på ditt hus, fritidshus eller din bostadsrätt. Däremot omfattas inte hyreslägenheter. Du får heller inte göra avdrag för nybygge.

Fram till halvårsskiftet 2009 ska den som vill göra ROT-avdrag betala hantverkaren och spara fakturan för att sedan begära avdrag via en särskild blankett hos Skatteverket. Från den 1 juli är det i stället hantverkaren som ska sköta hanteringen med skatten. Du ska då bara betala halva kostnaden till firman.

Ett problem som diskuterats med den saken är att firman ju inte kan veta om kunden anlitat mängder av hantverkare, och därmed förbrukat hela avdragsrätten. Blir då firman utan ersättning?

- Kunden har ju ett ansvar att tala om i förväg om han fortfarande har rätt att göra avdraget. Det är viktigt att hantverkaren och kunden är överens om sånt i förväg, säger Hans-Erik Axelsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han konstaterar att den som har tid att vänta till efter 1 juli 2009 med att anlita hantverkare får det mycket enklare. Dessutom får man avdraget direkt. Den som utnyttjar ROT-avdraget nu får vänta till 2010 års skatteåterbäring för att få igen sina pengar.

- Från 1 juli är tanken att hantverkaren drar bort halva arbetskostnaden direkt på fakturan. Sedan vänder han sig till Skatteverket och ber att få dem, säger Hans-Erik Axelsson.

Innan dess måste den som vill ha tillbaka pengarna direkt ansöka om jämkning.

Vad får man då göra för arbeten inom ROT-avdraget. Det är inte exakt klart, men Skatteverket har fått instruktioner från regeringen att hålla sig till de gamla reglerna från 2004 i väntan på eventuella justeringar.

Det innebär att du till exempel kan installera fjärrvärme på den egna tomten, installera berg- eller jordvärmepump, bygga om eller till in- och utvändigt. Däremot alltså inte bygga nytt.

Här kan det naturligtvis bli frågan om gränsdragningar. Enskilda fall kommer säkert att prövas. Det är inte okej att bygga ett nytt garage, men hur blir det att bygga ut huset med en tillbyggnad där bilen får plats?

I dagsläget går inte den frågan att svara på. Först när någon provat och fått antingen bifall eller avslag vet Skatteverket hur man ska göra.

Förra gången ROT-avdraget fanns gick gränsen vid 10 500 kronor. Nu är det alltså 50 000 per person. Det innebär att man kan bygga ganska mycket. Det är ju som sagt bara själva arbetskostnaden man får göra avdrag för.


Magnus Lundquist

Läs mer i Gefle Dagblad

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter