Så fungerar dagens försäkringskassa.



Så fungerar dagens försäkringskassa.

Utan förtroende

Många barnfamiljer, sjukskrivna och äldre har tvingats låna pengar för att klara ekonomin. En absurd situation. Så fungerar dagens försäkringskassa.

Allt skylls på en omorganisation som nu pågått i ett par år, som tydligen aldrig tar slut, och enbart skapat försämringar.

Allt fler klagar dessutom på kassan. Under andra halvåret 2008 kom hela 1 774 klagomål och drygt 600 JO-anmälningar under hela förra året.

Statskontoret, som granskat vad som händer inom kassan, har i en rapport gett ett kraftigt underbetyg för det förändringsarbete som pågår.

Socialminister Cristina Husmark Pehrsson, som är ytterst ansvarig för försäkringskassans omställning, har inte reagerat nämnvärt på detta och inte heller visat något större engagemang för dem som drabbas av kassans misslyckanden. Det minsta vore om hon bad om ursäkt för försäkringskassans långa handläggningstider.

Nu sägs de ha kortas, men många drabbade vittnar om motsatsen. Väntetiderna på de pengar människor är berättigade till är på tok för långa och skapar stora problem för de drabbade.

Förändringen av f örsäkringskassan gick för fort och allt för mycket blev fel. Nu ska kassans kostnader minskas med ytterligare 900 miljoner kronor under 2009 om ekonomin ska komma i balans, allt medan enskilda människor , sjuka, barnfamiljer och gamla drabbas .

Blåslampan på de sjukskriva, och inte minst de långtidssjukskrivna, har funnits sedan högeralliansen tillträdde. Efter direktiv från alliansregeringen har försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaro. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste åren. Är han eller hon riktigt sjuk eller bluffar de bara?

Alliansregeringen kräver numer att den som är sjuk, och som inte är beredd att byta arbete efter sex månaders sjukskrivning, kan förlora sin sjukpenning. Ut och sök ett nytt jobb! Var som helst i landet. Dubbelt boende och en kanske splittrad familj finns inte på dagordningen i denna politik, som även gäller den som är långtidsarbetslös.

Alliansens politiska filosofi bygger på tanken att hårdare tag mot sjukskrivna och arbetslösa ska skapa utrymme för skattesänkningar. Kan vi spara någon miljard på landets sjukskrivna kan vi också sänka skatten för de som redan har

Nu får vi avvakta vad som komma ska, men de som är sjukskrivna kan tydligen räkna med fortsatta inskränkningar och tuffare tag. Vi har fått en regering som slår mot de svaga. Om du är snäll och jobbar kan du få en liten klapp på axeln med en premie i form av en liten skattesänkning, som när lönebeskedet öppnas redan ätits upp av nya avgifter och försämrade villkor i trygghetssystemen.

I det nya arbetarpartiets Sverige ska läkarutlåtanden och beprövad vetenskaplig forskning åsidosättas för att regeringen ska sänka kostnaderna för sjukfrånvaron för att sänka skatten för dem som redan har.

Regeringen lägger dessutom allt ansvar ensidigt på den enskilde, inte på arbetsgivaren.

Är du sjuk, arbetslös eller pensionär ska du med högeralliansens politik straffas med sämre ekonomi. Allt under devisen att arbetslinjen till allas frälsning.

Ska människor verkligen jagas och ifrågasättas på grund av ohälsa? Ett samhälle med en sådan människosyn vill vi ingen se. I alliansens Sverige åsidosätts läkarutlåtanden och beprövad vetenskaplig forskning för en regerings vilja att till varje pris sänka kostnaderna för sjukfrånvaron.

Opinionen. Två opinionsundersökningar presenterades i helgen. I båda ökade moderaterna sympatierna medan socialdemokraterna backade. Fortfarande skiljer mellan sex och sju procent till oppositionens fördel, men gapet mellan blocken minskar. Valet 2010 blir tufft.

Åtta. Det återstår åtta dagar innan Barack Obama svär eden och blir USA:s nye president. Förväntningarna på honom är enorma. Han ska lösa en finanskris, skapa nya jobb. Han ska dessutom ta ställning i den konflikt som nu pågår i Gaza. Världen väntar.

Läs mer i Arbetarbladet

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter