Pengar att söka för skogsägare




Pengar att söka för skogsägare

Nu har Skogsstyrelsen öppnat porten till pengarna som ska lyfta landsbygden. Nästan 600 miljoner kronor finns att söka inom skog i landsbygdsprogrammet.

Egentligen skulle den skogliga delen av landsbygdsprogrammet redan ha varit igång i stor skala, men Skogsstyrelsen hade underskattat de formella kraven från EU. Arbetet blev försenat.
Förra året smög hanteringen igång med beviljandet av stöd till tolv projekt inom kompetensutveckling och från årsskiftet kan skogsägare söka pengar till plantering av ädellöv och åtgärder för att bevara och utveckla skogens mångfald.

Ansökningar har redan kommit in.
- Det verkar som om skogsägarna är lite på bettet och medvetna om att det här är en möjlighet att få stöd till att göra åtgärder på fastigheterna. Det känns roligt, säger Hans Liedholm, ansvarig för mångfaldsstödet.

Han förklarar att mångfaldsstödet är till för den som till exempel vill hugga bort gran för att gynna lövskogens värden, skapa mer död ved eller hugga fram och synliggöra någon skoglig kulturlämning eller fornlämning som man är stolt över och vill visa upp.
- Det drar igång och vi hoppas verkligen att det ska hända lite här nu. Det är positivt för både sysselsättning och annat förhoppningsvis i dessa tider, säger Hans Liedholm.

Staffan Norin, skogs- och landsbygdsdirektör på Skogsstyrelsen, betonar att landsbygdsprogrammet är till för att främja tillväxt, företagande och den allmänna livskvaliteten på landsbygden. Hälften av pengarna är EU-medel. För kompetensutveckling finns nästan 300 miljoner kronor kvar att söka under programtiden som löper till och med 2013. För ädellövskog och mångfald tillsammans finns drygt 300 miljoner under samma tid.

Kompetensstödet är i första hand tänkt för aktörer som vill ordna utbildningar för skogsägare och andra i branschen. Det kan till exempel handla om hur man tar tillvara bioenergi, hur man gör för att anlita andra företag eller utvecklar sitt företag med turism.

Om en enskild markägare inte hittar det han eller hon söker i utbudet som uppstår ska det finnas möjlighet att själv söka pengar för att gå en annan utbildning.
- Det vanligaste sättet för en skogsägare att dra nytta av landsbygdsprogrammet är ju att det kommer att bli stora möjligheter och ett brett utbud av intressanta utbildningar som erbjuds markägaren kostnadsfritt, säger Staffan Norin.

Skogsstyrelsen beräknar att arealen ädellövskog kommer att öka med 2 500 hektar med hjälp av landsbygdsprogrammet. Förutom stödet till nyanläggning räknar Staffan Norin med att det senare i år, efter godkännande av EU, ska gå att få pengar för att röja fram ädellövbestånd ur ett blandbestånd.
- Det blir ett jättebra stöd. Då kan man snabbt omforma en skog, säger Staffan Norin.

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter