Ordningen återställd i sydligaste Norrland




Ordningen återställd i sydligaste Norrland

GÖKNÄSET. På senhösten skickade Radio Gävleborg en expedition att besöka Norrlands sydligaste udde. Den heter Göksnäset och ligger i Färnebofjärdens nationalpark cirka sex kilometer söder om Berreks by i Österfärnebo socken.
Här har Dalälven nyss strömmat utför Tyttboforsarna och älven vidgar sig i de stora fjärdarna. Tvärs över älvfåran ligger Tinäset i Nora socken i Västmanland.


Enligt reportrarna tog de sig till platsen till fots genom väglös terräng.
Vad som väckte förvåning bland ortsbefolkningen var att de uppgav att de placerade Hofors kommunflagga på platsen. Eftersom platsen ligger i Sandvikens kommun borde rätteligen Sandvikens kommunvapen finnas där.

På nyårsdagen var det dags. Måns Larsson tillsammans med far, farfar, morfar och Tord Andersson gav sig iväg på spark från Hamre båtplats. Sällan har väl isarna varit så lämpliga till utfärder som under denna vinters jul- och nyårshelger.
Vi stannade för ett stycke kulturhistoria vid Öby fäbodar, där Öhns fem bondgårdar hade sina hemfäbodar. Grundstenar och rester efter spismurar, en brunn och en slipsten inväxt i en grov björk gjorde Tord lyrisk av nostalgi.

I strålande sol kunde vi rasta vid Göksnäset. Den omtalade Hoforsvimpeln kunde vi inte finna. Endast en tom ölburk på en aspkvist vittnade om att någon varit där.
Om man inte räknar den bastanta järnögla inborrad i en stor sten som minner om flottningstiden.
Här togs virket, som kom från Dalarna, in i en läns som sedan drogs med ångbåt över fjärden mellan Sandön och Östa för att åter släppas vid Mörtverkarn och sedan följa strömmen mot Gysinge.

Ett standar med Sandvikens kommunvapen är nu högtidligen placerat på en torr aspstam, vittnande om att det inte bara är Sandvikens sydligaste fastmark utan även Norrlands sydspets.
Vid solnedgången var vi tillbaka vid Hamre efter 13 kilometer på sparkstötting i det unika skärgårdslandskapet i Färnebofjärdens nationalpark. En bra början på det nya året!

Bertil Andersson

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter