OK-bolag gör storsatsning i Helsinge Pellets




OK-bolag gör storsatsning i Helsinge Pellets

Om drygt en månad hoppas man att produktionen börja rulla igång igen på Helsinge Pellets AB i Edsbyn. Nystarten sker i vad som väl närmast kan beskrivas i en helt ny fabrik med nya maskiner, helt nya elinstallation, ventilation och personallokaler. Närmare 50 miljoner kronor kostar kalaset ägaren, det OK-ägda företaget Norrtull Energi AB, som nu både ökar produktionen och antalet anställda i Edsbyn.

I stället för nedläggning eller malpåse blev det en rejäl satsning på pelletstillverkningen vid Helsinge Pellets i Edsbyn. Gunnar Larsson som är vd för företaget och systerföretaget Laxå Pellets sade så här i samband med att han presenterade storinvesteringen förra året:
- OK har en strategi att satsa på biobränslen. Beslutet har dragit ut på tiden av den anledningen att så mycket måste åtgärdas här i Edsbyn. OK har i alla fall tagit det här beslutet som kommer att kosta cirka 40 miljoner kronor.
Med investeringen är det tänkt att produktionen av pellets i Edsbyn ska öka från 40 000 ton till drygt 60 000 ton per år.

I bra precis ett år har pelletstillverkningen nu legat nere. Under tiden har det mesta av gamla maskiner som fanns kvar ända sedan spånskivetillverkningens dagar samt de lika gamla elinstallationerna plockats bort ur lokalerna.
- I november var det planerat att allt skulle vara klart men det kommer att dröja till månadsskiftet februari-mars innan man kan köra igång, berättar projektledaren Anders Wall.
När tidningen i tisdags var på besök så var det full aktivitet i lokalerna. Ett 30-tal man arbetade febrilt med olika installationsarbeten. Det mesta förutom de gamla torkarna, som genomgått en helrenovering, samt en packmaskin för 500-kilossäckar blir nu nytt.

Nytt blir transsportsystemet och råvaruhanteringen. Nya pressar och kvarnar. Ny är också en småsäcksanläggning eftersom man nu ska inrikta sig mer mot mindre kunder.
Hela elsystemet är utbytt och man har nu satt in ett eget ställverk. Man har också installerat i ett omfattande ventilationssystem som behöver tre stora filter som placeras i en 180 kvadratmeter stor byggnad utanför fabrikslokalen. Till detta kommer moderna personalutrymmen och ett kontrollrum.
- Som det ser ut kommer kostnaden att sluta någonstans mellan 45-50 miljoner kronor, tror Anders Wall.

Anders Wall berättar också att 2-3 personer kommer att nyanställas när man nu ska igång igen. Antalet anställda på företaget i dag är nio personer.
- Nu har vi snart tömt vårat lager på pellets och behöver därför komma igång igen, säger Ander Wall.
Under året fabriken stått stilla har företaget lagrat upp en hel del spån, inte bara i Edsbyn utan även på flygfältet i Söderhamn.
Och så finns det en hemlighet!
- Vi kommer att göra en ny sorts pellets, men mer avslöjar jag inte, säger han.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter