Närpolisstationer byts




Närpolisstationer byts mot medborgarkontor

På mindre närpolisstationer, som exempelvis i Edsbyn, hoppas polisen kunna dela på lokaler och receptionspersonal med andra samhälleliga inrättningar. Utan att själva behöva bemanna receptionen kommer polisen i Ovanåker att kunna tillbringa mer tid på fältet.

Samtidigt kommer receptionspersonalen att fungera som en länk till de poliser som trots allt finns i kommunen och det kommer fortfarande att gå att få snabb kontakt vid behov. I Edsbyn är stationen i dag bara öppen två dagar i veckan, men med ett lägre personalbehov ska det gå att ha även de mindre närpolisstationerna öppna fem dagar i veckan.
- Man kommer alltid att kunna få kontakt med en polis, säger Helena Sundberg, närpolischef i Bollnäs-Ovanåker.
Hon tycker att idén med ett slags "medborgarkontor" är bra. I Ockelbo har man kommit långt i planeringen och ska införa detta redan under februari månad. Bollnäs-Ovanåker har ännu inte kommit igång, men Helena Sundberg har inlett samtal med Ovanåkers kommun om ett samarbete.
- Servicenivån kan komma att bli något lägre, men det kommer alltid att gå att få hjälp med de mest basala saker som att hämta blanketter eller lämna in hittegods, säger Helena Sundberg. Och det viktigaste av allt är att det alltid kommer att gå att få kontakt med en polis, vilket går i linje med våra mål att bli mer tillgängliga utan att för den skull minska bemanningen på fältet.
Under 2008 spräckte polisen i Gävleborg sin budget med 6,7 miljoner. Under 2009 ska Gävleborgspolisen spara in på 15 miljoner för att uppnå balans i budgeten till 2010.
Allvaret i den ekonomiska situationen understryks ytterligare genom att Rikspolisstyrelsen för första gången tilldelar pengarna ett halvår i taget. Skälen är flera, bland annat vet ingen exakt hur mycket pengar som polisen behöver under Sveriges EU-ordförandeskap. Det får till följd att 2009 års tilldelning från Rikspolisstyrelsen blir extra stram och nya beräkningar vid halvårsskiftet kan innebära ytterligare besparingar förutom de 15 miljonerna.
Besparingarna ska emellertid inte innebära färre poliser i samhället.
- Under 2009 kommer antalet poliser i Gävleborg att öka med 25 stycken, säger Helena Sundberg. Så vi ska förhoppningsvis bli ännu synligare i samhället än tidigare. Det handlar inte om personalneddragningar.
Det kommer i stället att bli rejäla nedskärningar när det gäller utbildningar och många investeringar kommer att skjutas på framtiden.
Ett annat grepp är att få ner antalet onödiga övertidstimmar.
- Mycket handlar om styrning av verksamheten, säger Helena Sundberg. Vi har sparat in på våra medel under många år, men jag tycker ändå att vår verksamhet är bättre i dag än för tio år sedan.
En ytterligare sparåtgärd är att i större utsträckning klara sig utan inhyrd arrestpersonal och i stället vakta arresten själva. Enligt Helena Sundberg ska detta emellertid inte innebära att poliser blir låsta vid stationen. Personer som sätts i arrest skjutsas i stället till den station som har tillräcklig bemanning för att vakta arresten och när detta inte räcker till kommer särskild arrestpersonal att anlitas.


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter