Mobilt bredband via gsm-bandet




Mobilt bredband via gsm-bandet

De stora teleoperatörerna vill använda 900-bandet för att bygga ut 3G-nätet för landsbygden. Därmed skulle landsbygden få en snabb utbyggnad av mobilt bredband.

Abonnenterna får i bästa fall tillgång till bredbandskapacitet med 10 Mbit/s eller mer till sin PC. Det blir resultatet om statliga regleringsmyndigheten PTS godkänner ett gemensamt förslag från de fyra 3G-operatörerna Teliasonera, Telenor, Tele2 och 3 (HI3G). Beslut väntas i slutet av denna månad.
Om förslaget tillstyrks startar utbyggnaden sannolikt 2010.

Nätoperatörernas förslag innebär att en stor del av GSM-frekvenserna i 900-bandet omdisponeras för 3G-nät. För landsbygden finns uppenbara fördelar med förslaget, enligt PTS experter.
- De som bor allra längst ute på landsbygden i Sverige borde kunna få tillgång till Mbit-kapacitet tack vare 3G i 900-bandet och deras mobiltelefonitjänst bör bli minst lika bra, säger Urban Landmark, PTS, expert på mobilnätteknik.

- Många länder delar nu ut tillstånd där 3G får användas i 900-bandet. Ett av skälen är att länderna vill möjliggöra mobilt bredband till landsbygden, säger Landmark.

I dagsläget har 3G-näten ingen täckning på huvuddelen av landsbygden.
Det är för dyrt att bygga ut 3G-nät på landsbygden om de vanliga 3G-frekvenserna i 2GHz-bandet används. Det blir dramatiskt billigare att bygga ut 3G på landsbygden om GSM900-frekvenser används. Därmed kan 3G-nät med så kallad HSPA-teknik införas och abonnenterna kan teoretiskt få upp till 21 Mbit/s.

I Europa ligger flera länder före Sverige med 3G till landsbygden.
Finland ligger först och där har mobiloperatörerna redan startat utbyggnaden.

Den störste förloraren på förslaget är finansminister Anders Borg som inte får in nya auktionsmiljarder till statskassan. Förslaget innebär en omfördelning av frekvenser mellan de fyra operatörerna utan någon auktion. Andra nätoperatörer, till exempel Nordisk Mobiltelefon, är också förlorare eftersom de inte får några GSM900-frekvenser som de har begärt.
För Nordisk Mobiltelefon innebär 3G i 900-bandet kraftigt ökad konkurrens.

Fakta

Gsm-frekvenser
Totalt finns 70 MHz i 900-bandet som kan användas för dagens GSM-nät.
GSM900 täcker idag 90 procent av ytan i landet. Dessutom finns en stor volym GSM-frekvenser i 1800-bandet som används i storstäder och större orter, cirka 10 procent av landytan

Läs mer i tidningen ATL

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter