Mjölkbonden måste få betalt




Mjölkbonden måste få betalt

HT respektive Ljusdals-Posten har det på senare tid funnits reportage, mycket bra, om mjölkbönder som satsar inför framtiden. I vårt område har det alltid satsats på mjölkproduktion och anledningen är att vi har bra förutsättningar för den typen av verksamhet. Under det senaste halvåret har det dock kommit oroväckande signaler om prissänkningar på vår mjölk. Tidningarna berättade också nyligen om den kraftigaste prissänkningen på mjölk i historisk tid, vilket är mycket oroande för vår existens. Vi mjölkbönder är beroende av att någon vill betala för den mjölk vi producerar.

När du köper en liter mjölk du får mer än en god dryck och ett nyttigt livsmedel. För mjölkproduktionen är basen i jordbruket i våra bygder. Ja, mjölken är faktiskt avgörande för att vårt vackra landskap ser ut som det gör. Mjölkproduktionen skapar dessutom många arbetstillfällen inte bara på gården utan även bland dess leverantörer och i livsmedelsindustrin. Varje mjölkgård genererar fyra-fem arbetstillfällen på landsbygden. I delar av Sverige där det ofta är en svagare arbetsmarknad.

Efter ett år med stigande mjölkpriser i världen och Sverige, faller nu priserna på mjölk drastiskt och vi är tillbaka till nivåer som vi hade före prisökningarna. Men gårdens kostnader har inte minskat, vilket ger en klart försämrad lönsamhet för bonden. Lönsamheten blir nu så låg att få kommer att investera och alltför många slutar med mjölkproduktion.

Konkurrens i handeln har gjort det omöjligt för mejerierna att kunna ta ut priser så att bonden får täckning för sina omkostnader. Jag som bonde funderar på vilket ansvar butikerna har för våra öppna landskap och för sysselsättningen? Det handlar inte om att tjäna stora pengar, för det har mjölkbönder aldrig gjort men vi måste ha ett pris så att det går att driva mjölkproduktion och så att den unga generationen som vågar satsa har en framtid som mjölkbönder. Vill vi ha öppna landskap och närproducerade livsmedel i framtiden måste bonden få betalt för det som han åstadkommer.

Olle Jonsson

mjölkbonde, Krusänga

Läs mer i Hudiksvalls Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter