Mackdöden: Listan som inte finns




Mackdöden: Listan som inte finns

Statoilmackarna i Malå, Norsjö och Bureå är just nu planeringsföremål för förändring. Det står tydligt och klart på listan. Den existerar nämligen: "Listan som inte finns". Den gjordes i augusti efter en inventering beställd av Region Västerbotten.

Norran beskrev i en artikel i oktober hur mackdöden i Sverige skulle komma att drabba länet. Det var då främst Hydro som stod för minskningskraven.

Då ville inte Statoil berätta vilka bensinstationer som stod på listan och eventuellt kunde finnas i riskzonen.

Norran kan i dag presentera denna lista.

Med den som utgångspunkt kan konstateras att inlandets bemannade Statoilmackar verkligen är föremål för "förhandlingar pågår, eventuellt automatstation".

Bensinbolagen ser över avtalen just nu. Och vad detta leder till i en framtid kan man endast spekulera i. Några på listan har nedläggning som förslag. Andra inte. Frågan kom upp som ärende när 10-kommungruppen hade möte före årsskiftet.

- Vi har med vår kartläggning och svensk bensinhandels bedömning som grund diskuterat frågan, säger miljöstrateg Lena Friborg, Regionförbundet Västerbotten.

Angående listan kommenterar hon:

- I rapporten är uppgifter generaliserade, men utredning är gjord med rundringning till varje mack. Ett material som vi själva sammanställt.

Vad visar listan?

- Det finns ett stort nedläggningshot, dels akut mot vissa och mot vissa på sikt. Vår undersökare har ju pratat med bensinbolagen och hört vad de har att säga. Sammantaget finns det ett hot mot bensinmackarna. Vi har ju sett det i realiteten.

Vad händer nu?

- Det vi ska göra nu är att sätta oss med länsstyrelser och resonera om vad man kan göra kring det här.

Lena Friborg säger att problemet med nedläggning av servicestationer, bensinmackar är något som försiggår i hela Sverige just nu. Men, när det sker i glesbygd är sårbarheten så mycket större än i tätorten.

- Bensinbolagen ser över sin lönsamhet. Det här är en process som sker i hela landet, men är mest kännbart i glesbygden.

Automatisering en lösning?

- Ja, fortfarande har vi ju då tillgång till drivmedel, där hotas inte försörjningen men däremot kan det vara besvärligt att bli av med en servicepunkten (butiken). Det som händer nu i landet är att byar tar över bensinmacken och på så sätt försöker hitta en räddning för den biten

Läs mer i tidningen Norran


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter