Invandrare vill helst till gles- och landsbygd




Invandrare vill helst till gles- och landsbygd

När invandrare från EU-länder söker sig till Sverige är gles- och landsbygd ett attraktivt val, enligt Glesbygdsverkets årsbok 2008.

Det framkommer också att invandrare från gamla EU-länder, som exempelvis Tyskland och Nederländerna, i hög utsträckning är livsstilsinvandrare och att det då ofta är själva glesheten som är attraktiv och har på så sätt redan blivit ett tillskott för många gles- och landsbygdskommuner.

Men trots detta tillskott visar glesbygden totalt sett en befolkningsnedgång. Invandrare från nya EU-länder, som exempelvis Polen, står för en arbetsmarknadsrelaterad invandring, men det är inte osannolikt att även invandrare från de nya EU-länderna kommer att börja bosätta sig över hela landet och bli ett befolkningstillskott även för landsbygdskommunerna. Det är i alla fall den uppfattning som Glesbygdsverkets utredare, Wolfgang Pichler, framför i årsboken.
Samtidigt beskrivs hur försämringen av servicen i glesbygderna fortskrider och att under det senaste året lades det ner fler skolor i sådana områden än det gjordes året dessförinnan.
Likaså fortsätter antalet små butiker att minska samtidigt som antalet stormarknader ökar och den pågående "mackdöden" på landsbygden förutspås få stora konsekvenser.

Årsboken är den sista från Glesbygdsverket som läggs ned 1 april 2009 och verkets myndighetsuppgifter kommer att hamna i de två nya myndigheterna, Tillväxtverket och Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter