Ideella krafter håller igång föreningslivet




Ideella krafter håller igång föreningslivet

Gott om eldsjälar och engagemang. Så beskrev fritidschef Sven-Åke Mökander föreningslivet i Vårgårda.

En dryg handfull av Vårgårdas föreningar deltog i torsdagens workshop i Kullingshemmet. En kväll som var ett led i projektet Den ideella sektorn som resurs. Till kvällen var också företrädare för näringsliv och kommun inbjudna för att diskutera föreningslivet som en gemensam angelägenhet.
Cykeln har kanske mer än något annat satt Vårgårda på kartan. Först genom bröderna Fåglums framgångar och på senare år genom cykelklubbens världscuptävlingar. Tävlingar där samverkan mellan förening, kommun och näringsliv är som allra tydligast.
- Hela arrangemanget bygger på ideellt arbetande människor och ett stöd från kommun och näringsliv, underströk Hans Jönsson.
Som också kunde berätta att årets tävling, som blir sista veckan i juli, blir den sista där herrarna finns med.

DANSEN HAR FÅTT ett starkt fäste i Vårgårda. Rike Forsberg är danspedagog som utvecklat en dansverksamhet med bas i Bäne missionshus och Herrljunga missionskyrka. I dag har hon 250 medlemmar, i åldrarna fyra till 79, inskrivna i dansverksamheten.
- Det är kul att ha den bredden.
Ännu större, men också äldre, är Vårgårda Fotoklubb.
- Vi måste ärligt säga att klubben är något av en underavdelning till PRO, konstaterade Rolf Magnusson.

FOTOFESTIVALERNA har, precis som cykeln, satt Vårgårda på världskartan.
- Vi har haft föreläsare från Tasmanien till Alaska och allt däremellan.
För egen del, berättade Rolf Magnusson, att han gjort sitt som festivalfixare och att fotofestivalen i fortsättningen arrangeras av andra. En nyhet i fotoklubben är en satsning på en ungdomsförening.
- Just nu är NOAK i gungfly och det är något vi börjar bli skitnervösa för.
Bildernas stad är ett projekt som fotoklubben bara indirekt är inblandade i som leverantör av bilder.
Här fick kommunrådet Stig-Olov Tingbratt en direkt fråga från samtalsledaren Peter Andersson varför kommunen inte fanns med och stöttade senaste gången.
- En bra fråga. Men vi tror att det finns en risk att engagemanget förloras om det blir ett kommunalt projekt. Just nu sitter vi ned och tittar på vilken nivå vi ska lägga oss på.
Vilken nivån det än blir så kan det inte bli sämre än förra gången. Det konstaterade köpmannaföreningens ordförande Roger Lindberg.
- Engagemanget från kommunens sida var noll.

PÅ TÅNGA  fortsätter arbetet. Beläggningen ökar och till sommaren är det inte bara helger utan också hela veckor som är uthyrda.
- Vi kommer at ha ett ungdomsläger med fler än 500 ungdomar i sommar, kunde Linda Jakobsson berätta.
Liksom att hundarna fått en egen dusch och ett bord för klippning och föning. Men när det gäller den planerade bassängen på Tånga fanns inga klara besked.
- Det är något vi jobbar på.
Badplats och en renoverad valvbro är viktiga frågor för Lagmansholms byalag medan ridklubben i Östadkulle gläds åt sin nya ridhall och de möjligheter den fört med sig. Tore Johansson talade väl om sitt vågmuseum och Lars Lindblad och Dalenhag slog ett slag för tennisen och tennisklubben. För Sävens BK lyfte Crister Björnsson och Frank Tholsgård farm engagemang, klubbkänsla och en bra struktur som förklaring till klubbens framgångar.

EFTER SERVERINGEN följde en kortare debatt om hur ett bra fungerande föreningsliv kan fungera ännu bättre. Stig-Olov Tingbratt konstaterade att hela kommunen var som en gigantisk ungdomsgård om man väger in allt arbete som kyrkor och föreningar lägger ned på ungdomar.
- Det är en enorm resurs.
Begränsade kommunala resurser och en svekdebatt om aktivitetsområdet som kommunen planerar att sälja till Netto.
- Vi ser efter en alternativ yta till ungdomarna och den behöver inte bli sämre, menade Stig-Olov Tingbratt
Som också betonade att nya etableringar i Vårgårda är bra och att kommunen inte kan bestämma vem som får och vem som inte får etablera sig.

Läs mer i Allingsås Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter