Holländare ska lockas till Hälsingland




Holländare ska lockas till Hälsingland

Den gångna helgen arrangerades "Skandinaviska dagar" i den holländska staden Hoevelaken för att locka det trångbodda folket till Sveriges glesbygdskommuner. Representanter från alla hälsingekommuner fanns på plats och hittills har ett 70-tal holländska familjer lämnat intresseanmälningar för att besöka vår region.

Varje år emigrerar cirka 130 000 personer från Holland. En orsak till att holländarna väljer att flytta är trängseln. I Nederländerna bor 17 miljoner människor på 42 000 kvadratkilometer - en yta lite större än landskapen Hälsingland, Gästrikland, Medelpad och Härjedalen tillsammans.
- Det är köer överallt. Trafiken är besvärlig och många spenderar timmar på att ta sig till och från jobbet, säger Lars Follstedt, arbetsmarknadsansvarig på Ovanåkers kommun, efter helgens mässbesök.
Mässan arrangeras av ett norskt företag där både norska och svenska glesbygdskommuner är med och visar upp sig till en kostnad av cirka 25 000 per kommun. Och intresset för emigrantmässan växer liksom antalet holländare som kan tänka sig att flytta. På två år har antalet holländare som kan tänka sig att flytta till Sverige ökat från 26 till 38 procent.

- Det är tredje gången Ovanåker deltar och sedan 2007 har ett 30-tal familjer valt att emigrera till Hälsingland, säger Lars Follstedt.
I år valde kommunerna i Hälsingland tillsammans med Ockelbo kommun att göra ett gemensamt grepp, för att tillsammans visa de flyttsugna vår region.
- Det var en bra idé att gå samman. Vi delade in oss i olika områden som integration, utbildning, boende och fritid. Vår monter var välbesökt. Cirka 2 300 besökte mässan och hittills har vi fått in ett 70-tal intresseanmälningar från familjer som vill besöka vår region, säger Lars Follstedt.
Samtidigt har kommunernas representanter varit tydliga med att lågkonjunkturen med varsel även nått vår region.

- Vi är ärliga och säger som det är. Företagen här väljer att avvakta och det finns få jobb. Men många holländare är entreprenörer och kan tänka sig starta egna företag, säger Lars Follstedt.
Bertil Hulth arbetar som Bollnäs kommuns marknadsförare och även han är nöjd med helgen. Redan i februari har han bokat in ett möte med en holländsk familj som vill flytta norrut.
- Deras barn ska gå på IB-programmet på Torsberg och nu ska de se sig om i Bollnäs för att se var de ska bosätta sig. De har redan sålt huset, säger Bertil Hulth.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter