Hitta rätt värme i vinterkylan




Hitta rätt värme i vinterkylan

Uppvärmning av huset är en av de största utgifterna för många villaägare. Men värmen behöver inte kosta så mycket. Det finns miljövänliga alternativ som är snällare för plånboken än både oljan och elen.

Har du oljepanna, vedkamin eller kanske solceller på taket? Det finns många olika sätt att värma upp sitt hus. Kanske använder du en metod som kostar dig onödigt mycket pengar eller är dålig för miljön.
- När du väljer uppvärmningssystem måste du fundera på om det är pengarna, miljön eller komforten som är viktigast. Dessutom är olika alternativ olika bra beroende på var i landet man bor och hur gammalt ens hus är, säger Arne Andersson, energiexpert på Energimyndigheten.


Ofta går miljövänlighet och pris hand i hand när det gäller energikällor, förnyelsebara metoder som pellets och solenergi är billigare än olja och gas. Men däremot kostar det en del att installera en bergvärmepump eller en pelletspanna. Spana in de olika alternativen och fundera på vad som funkar bäst för just ditt hus!


Hitta mer info

http://www.blienergismart.se/ - en informationssajt från Energimyndigheten, Boverket och Naturvårdsverket med tips på hur du kan spara energi och pengar i ditt hem.
http://www.energimyndigheten.se/ - här hittar du bland annat kontaktinformation till din kommunala energi- och klimatrådgivare.
http://www.pellsam.se/ - Pelletsintressenters samorganisation
http://www.svensksolenergi.se/ - Svenska solenergiföreningen
http://www.svepinfo.se/ - Svenska värmepumpsföreningen
http://www.fjarrvarme.se/ - Svensk fjärrvärme


Fakta och information

Fjärrvärme

Värmen kommer från ett fjärrvärmeverk, energin kommer bland annat från spillvärme från industrin och förbrända sopor.
Plus: Bekvämt, relativt billigt och miljövänligt.
Minus: Dålig tillgång. 200 städer i landet har fjärrvärmenät och det värmer upp 40 procent av alla hushåll, men bara tio procent av alla villor är anslutna till ett fjärrvärmenät. I vissa fall ligger husen för långt från nätet, i andra fall kostar det för mycket att ansluta.
Pris: Varierar mycket beroende på var du bor. Energimyndigheten uppskattar kostnaden till cirka 30 000 kronor per år, plus en anslutningsavgift på 20 000 kronor.



Pellets

Ett biobränsle som tillverkas av sågspån, bark och andra spillprodukter från skogsindustrin. Cirka 100 000 villor värms upp av pellets i Sverige och det krävs fem till sex ton pellets för att värma hus och vatten i ett år.
Plus: Fungerar i alla villor, det som behövs är en panna eller kamin att elda pelletsen i. Miljövänligt och billigt.
Minus: Säckarna kräver en del utrymme och pannan kostar mellan 20 000 och 120 000 kronor att installera.
Pris: En årsförbrukning av pellets kostar 13 500 kronor för en normalstor villa. En ny undersökning från Energimyndigheten visar att du nästan kan halvera dina värmekostnader genom att byta från elvärme till pellets.



Värmepump

Hämtar energi från berggrunden, marken eller sjövattnet.
Plus: Miljövänligt och billigt i drift.
Minus: Pumpen kräver el för att fungera så du är fortfarande beroende av elpriserna. För varje kilowattimme el du använder till pumpen får du tre kilowattimmar tillbaka. Det är dyrt att installera pumpen.
Pris: Priset för elen som driver pumpen och investeringen för installationen. Pump och borrning kan kosta upp till 160 000 kronor.



Sol

En förnyelsebar energikälla, värme utvinns ur solfångare som sätts på taket eller tomten.
Plus: Miljövänligt och gratis när du väl installerat panelerna.
Minus: Bor du i mörka Sverige går det bara att värma upp hela huset i åtta månader om året går det. Resten av året får du komplettera med en annan energikälla. Det mest ekonomiska och miljövänliga alternativet är att kombinera sol med en pellets- eller vedpanna.
Pris: Kostar runt 25 000-50 000 kronor att installera men sedan är solens energi gratis.



El

En halv miljon svenska villor är beroende av direktverkande elvärme. Det innebär att huset värms upp med hjälp av elektricitet som värmer upp radiatorer, alltså inte vattenburna element.
Plus: Enkelt och radiatorer är billiga.
Minus: Elpriserna varierar mycket och elvärme kan vara väldigt ineffektivt. Många hus har gamla och ineffektiva styrsystem som slösar bort den dyra elektriciteten. Mer ekonomisk värme får du genom att byta till vattenburen värme och komplettera med en ved- eller pelletspanna.
Pris: Elpriserna varierar väldigt mycket, under hösten har de varit rekordhöga.



Olja

Har länge varit den vanligaste metoden att värma upp huset på men blir allt mindre populär. Oljan förbränns i en panna som värmer upp vattnet i huset.
Plus: Ger väldigt mycket energi.
Minus: Dåligt för miljön, dyrt och väldigt beroende av det politiska läget i världen.
Pris: Ett års oljekonsumtion för en normalstor villa kan vara upp till 30 000 kronor. Mellan 1997 och 2006 steg oljepriset med 113 procent per kilowattimme.



Gas

Uppvärmning med naturgas eller biogas. Biogas är en förnyelsebar energikälla.
Plus: Mindre farligt för miljön än olja och ofta billigare än både olja och el.
Minus: Det finns bara tillgång till biogassystem i landets tre största städer. Naturgas är en energikälla som kan ta slut och dessutom ökar den mycket i pris, precis som oljan.
Pris: Kostar runt 20 000 kronor per år.



Ved

Det vanligaste biobränslet och eldas i en panna, kamin eller kakelugn. Var femte svensk villa värms upp med hjälp av ved.
Plus: En modern vedpanna är energieffektiv och har du tillgång till gratis ved är det väldigt billigt.
Minus: Gaserna som frigörs vid förbränning kan vara giftiga. I många hus används gamla vedpannor som både är ineffektiva och dåliga för miljön.
Pris: Installationen kostar runt 90 000 kronor. Om du inte hugger din egen ved kostar ett års förbrukning cirka 5 000 kronor.


(Källa: Energimyndigheten)



Fakta/Håll kvar värmen

I ett svenskt genomsnittshus försvinner cirka 50 procent av värmen ut genom tak, fönster och dörrar. Isolera ordentligt så slipper du kasta pengar i sjön.
+ Tänk på isoleringen redan när huset byggs. Om du ökar isoleringens tjocklek på vinden från 20 till 50 centimeter minskar värmeförlusterna med två tredjedelar.
+ Fönstren är riktiga värmetjuvar. Byt ut dina gamla tvåglasfönster eller sätt in ett extra lager glas i form av en ädelglasfylld isolerruta. Vädra bara korta stunder och fäll ner persiennerna på natten.
+ Ställ inga möbler tätt mot elementen, då får värmen svårare att nå ut till resten av rummet.
+ Om du lägger in golvvärme i golv mot mark eller i källaren måste du ha minst 250 millimeter isolering under golvet. Annars värmer du marken i stället för rummet.

Fakta/Bidrag för att byta värmekälla
Du kan få bidrag både från staten och kommunen för att byta till en mer miljövänlig värmekälla. Du kan få bidrag om du ska köpa solfångare, om du ska byta från direktverkande el, om du ska sätta in energieffektiva fönster eller sätta in en biobränsleanläggning (pellets- eller vedpanna).
Statligt stöd ansöker du om hos länsstyrelserna. På Boverkets hemsida kan du läsa om de olika bidrag som finns. Kontakta din lokala energirådgivare för att få veta mer om kommunalt stöd i din region.

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter