EU:s sammanhållningspolitik och strukturfonderna




EU:s sammanhållningspolitik och strukturfonderna

EU:s sammanhållningspolitik har som mål att bidra till ekonomisk och social sammanhållning inom EU. Strukturfonderna är det samlade namnet på regionalfonden, socialfonden och sammanhållningsfonden. Tillsammans förfogar fonderna över cirka en tredjedel av EU:s totala budget. Syftet med strukturfonderna är att minska skillnaderna mellan olika regioners utvecklingsnivå och öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen mellan nationerna i Europeiska unionen. Strukturfonderna är inga fonder i egentlig mening utan årligen återkommande utgiftsposter för regionalpolitiska insatser. Det övergripande ansvaret för Strukturfonderna har DG Regio vid den Europeiska kommissionen. Förvaltning och administration av nedanstående program är decentraliserade till medlemsländerna.

För perioden 2007-2013 finns tre nya mål för sammanhållningspolitiken. De nya målen är:


(1) Mål 1 - Konvergens

(2) Mål 2 - Regional konkurrenskraft och sysselsättning

(3) Mål 3 - Territoriellt samarbete

Sverige kan få stöd för arbete inom två av dem, Regional konkurrenskraft och sysselsättning (mål 2) samt Territoriellt samarbete (mål 3).

Strukturfonderna i Sverige

För programperioden 2007-2013 har Sverige tilldelats cirka 15 miljarder kronor i strukturfondsmedel. Ungefär 13 miljarder kronor kommer att satsas på insatser inom målet Regional konkurrenskraft och sysselsättning och ungefär 2 miljarder satsas i stöd för målet Territoriellt samarbete. Strukturfondsmedel kräver nationell medfinansiering. Summan varierar men är i de flesta fall lika stor som strukturfondsstödet och består alltid av nationella offentliga medel. Strukturfondsarbetet i Sverige finansieras av de två strukturfonderna:

- Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)

- Europeiska socialfonden (ESF)

Regional konkurrenskraft och sysselsättning

Sveriges arbete med målet regional konkurrenskraft och sysselsättning har delats upp på ett nationellt och åtta regionala strukturfondsprogram. De åtta regionala strukturfondsprogrammen arbetar med de prioriterade insatsområdena innovation och förnyelse samt tillgänglighet. Prioriteringar och åtgärder anpassas till regionernas territoriella förutsättningar. De glest befolkade områdena i norra Sverige och de tre storstadsområdena kräver särskild uppmärksamhet och har kompletterande riktlinjer. Nutek är förvaltande myndighet för de regionala strukturfondsprogrammen och de finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det nationella strukturfondsprogrammet arbetar med det prioriterade insatsområdet kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud. Det finansieras av socialfonden och förvaltas av det Svenska ESF-rådet.

Vill du veta mer?Social fonden
Svenska ESF-rådet:
http://www.esf.se/


Regionalfonden och europeiskt territoriellt samarbete:
http://www.nutek.se/

Territoriellt samarbete (InterReg IV)

De territoriella samarbetsprogrammen är regionala samarbeten i olika former och handlar om att utveckla samarbete över nationsgränserna. De finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Programmen, som också kallas Interreg, ger möjligheter för bland annat organisationer, myndigheter, universitet och högskolor, företag med flera att utveckla samarbete med motsvarande aktörer i andra EU-länder. I de flesta programmen är specifika geografiska områden utpekade. I Sverige berörs 17 av 21 län direkt av något gränsregionalt program. Men samtliga län berörs exempelvis av Östersjöprogrammet och Interreg IVC. Under programperioden 2007-2013 finns cirka 10 miljarder kronor i EU-pengar i de program som Sverige medverkar i. Syftet med territoriella samarbeten är att skapa gynnsamma förutsättningar för ökad sysselsättning och konkurrenskraft i regioner. Det finns tre olika sorters samarbeten (programtyper).

Du vet väl också att det finns möjlighet att arbeta transnationellt inom Leader? Kontakta ditt Leaderkontor så får du veta mera!

Gränsöverskridande program

Det gränsöverskridande samarbetet sker mellan gränsregioner som fysiskt gränsar till varandra. Syftet är att genom aktiva och strategiska åtgärder utveckla en attraktiv gränsregion.


Transnationella program

I de transnationella programmen sker samarbeten i större angränsande områden. De kan innefatta regioner eller hela nationer.

Interregionala program

Det interregionala programmet är europatäckande. Regioner från hela Europeiska Unionen, Norge och Schweiz kan ingå i programmets projekt. Tyngdvikten för samarbetet läggs vid erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande mellan regionala och lokala aktörer.

Läs mer på Hela Sverig Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter