Energibolagen satsar på elbilar




Energibolagen satsar på elbilar

Elbilar är framtiden. Det tror energibolagen i Gävle och Sandviken, som satsar stort på ett elbilsprojekt. Redan till sommaren kommer de tio första bilarna som drivs med ström att rulla på gatorna.

- Det var lite drag i den när man gasade!

Sophia Lundberg Fredriksson och Camilla Feurst på Vattenfall Power Consultant har precis provkört elbilen Think som visas upp i Valbo köpcentrum.

- Den hade ingen plastig känsla alls, utan kändes solid, som en riktig bil, tycker Camilla.

I går var det visning av elbilsprojektet "Shopping circle Gävle-Sandviken" i Valbo köpcentrum.

Söker testfamiljer

Forskningsprojeketet är ett samarbete mellan regionens energibolag, Gävle kommun och Midroc. Det beräknas komma i gång på riktigt till sommaren och tanken är att 20 testfamiljer i Gävle-Sandvikenområdet ska köra var sin elbil.

- Vi ska studera effekterna som uppstår. Vilka laddningsmöjligheter som behovs, behovet av service och kanske hur det påverkar kollektivtrafiken, säger projektledaren Lars-Åke Skjöld.

Miljöansvar

Ett exempel är att man ska titta på hur handelscentrum kan utvecklas för att anpassas till de krav som elbilen ställer.

- Det är ett sätt att ta ansvar för energiforskningen och samtidigt ha ett klimattänkande, säger Per Laurell, Gävle Energis vd.

- Ganska bra sätt att öva oss i att möta framtiden. Tempot i förändringen kommer i en behaglig takt, menar Sandviken Energis vd Alfons Kubulenso.

Utmaningen för energibolagen ligger bland annat i att utveckla en affärsmodell för hur kunderna ska få tillgång till och betala för laddning.

Kostar 250 000 kronor

Bilmärket Think görs i Norge. Företaget har haft stora problem med sina finanser men ser nu ut att ha kommit på fötter igen. Priset ligger på 250 000 kronor och totalt kommer 20 bilar att köpas in.

Just nu finns fyra bilar, men redan till sommaren räknar man med att ha en park på tio.

Bilarna kan laddas i vanliga 230-voltsuttag och laddningsstationer kommer bland annat att sättas upp vid olika köpcentrum.

Inte gratis för testare

Vilka familjer som ska delta är inte klart ännu. Någon form av leasingavtal kommer att utformas så det blir inte gratis att vara med. På projektets hemsida kan man lämna en intresseanmälan.

- Jag kan säga att det redan är ett stort intresse för att vara med. Vi har många mejl som ligger, berättar Lars-Åke Skjöld.

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter