Byn fick nej - fortfarande ingen bensin i pumparna




Byn fick nej - fortfarande ingen bensin i pumparna

Ännu flödar ingen bensin ur pumparna vid lanthandeln i Tvärålund i Vindeln. Byn hade begärt stöd av länsstyrelsen, men fick nej.

-Vi är besviken i dag, men vår målsättning är att vi ska kunna finansiera det på annat sätt, säger Fredrik Sundling i byaföreningen.

Det är klart med fastighetsägaren om pumparna och man har avtal med Skelleftebränslen om leverans av bensin. Det som behövs är en kortläsare för att pumpen ska fungera. Det är en investering på 200 000 kronor och man hade hoppats på stödpengar.

Sedan Uno-X i slutet av september meddelade att pumparna utanför handelsboden skulle stängas har alla i Tvärålund med omnejd tvingats åka till Vindeln, 18 km enkel resa, eller till Vännäsby, 28 km, för att tanka bilen eller köpa soppa i dunk.

Men det är just avståndet som nu spökar. Länsstyrelsen har höjt gränsen till 30 km. Är det kortare än så ger man inget stöd.

Har inte gett upp

-Vi har haft ett ganska generöst system i Västerbotten men i och med att 'mackdöden' breder ut sig har länsstyrelsen blivit restriktivare med reglerna och gräsen. De ligger en mil fel till närmsta mack för att få bidrag, säger Maria Hedblom, näringslivschef vid Vindelns utveckling, som hjälpt Tvärålundborna med ansökan.

Men byborna i Tvärålund har inte gett upp.

-Vi måste försöka få fram pengarna. Jag tror inte folk förstår hur svårt det är om en mack försvinner från en bygd. Det är inte bara bilarna som ska tankas, utan det finns mycket andra småmaskiner, gräsklippare och snöskotrar också, och det är opraktiskt om man ska börja med smådunkar hemma, säger Fredrik Sundling.

Fråga för hela bygden

Han påpekar att det här inte bara är en fråga för Tvärålund utan för hela bygden. Ibland kommer 15-20 snöskotrar och ska ha bränsle.

-Det finns mycket folk i småbyar runt omkring som handlar här och då är det ganska behändigt att kunna tanka också. Tappar man en sån här typ av service, då kommer man också att tappa affären, säger Fredrik Sundling.

Åker man efter bensin till ett annat ställe så finns det risk att man gör sina andra inköp där också.

TOM JUSLIN

Läs mer i Västerbottens Kuriren


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter