Ät svenskt kött med gott samvete




Ät svenskt kött med gott samvete

Kornas påverkan på klimatet har debatterats flitigt under den senaste tiden. Samtidigt har idisslarnas unika bidrag till det öppna landskapet och den biologiska mångfalden kommit i skymundan.

Vi bönder är djupt oroade över växthuseffektens konsekvenser. Inte minst för att vi ser dem direkt i vår vardag . Därför är vi angelägna om att göra vårt bästa för att minska klimatgasutsläppen. Vi vill och kan bidra med förnybara energikällor. Jorden och skogen är resurser som måste användas än mer i ett hållbart samhälle.
Vi bönder vill ligga i framkant och erbjuda kött med så låg klimatpåverkan som möjligt därför att vi vet att konsumenten efterfrågar detta. Djurens utsläpp kan inte påverkas särskilt mycket. Genom att effektivisera våra resurser på gården och odlingen går det att minska utsläppen, ta fram närodlat foder och ta vara på biogasen från gödsel.

Forskning visar exempelvis att ju kortare uppfödningstid en idisslare har desto mindre metan hinner hon släppa ut. Våra svenska djur växer snabbt tack vare deras goda hälsotillstånd och tillgången till bra foder och vatten. Utsläppen per producerat kilo nötkött blir då lägre än vid produktionen i många andra delar av världen där förutsättningarna inte är lika bra och där djuren växer långsammare. Vi fortsätter att förbättra våra djurs välmående, för att de ska växa än bättre och producera än mer mjölk. Samtidigt får vi inte glömma att våra kor och nötkreatur även bidrar till öppna landskap, en biologisk mångfald och ett rikt kulturlandskap. Betande kor i våra hagar uppskattas därför av långt fler än oss bönder.

Under de senaste 80 åren har antalet kor i Sverige minskat från 1,9 miljoner till dagens 500 000 kor medan antalet bilar har flerdubblats från 29 000 till 4,2 miljoner. Trafiken fortsätter att öka och antalet kor fortsätter att minska. Kornas klimatpåverkan ska tas på allvar. Men det är fel att lägga den stora skulden på korna, när vi alla vet att det är vårt omfattande oljeberoende som i grunden skapat cirka 70 procent av den växthuseffekt som vi alla nu måste hjälpas åt att häva. Vi kan fortsätta att äta svenskt kött med gott samvete.

Jan Thorén
Ordförande för LRF Gävleborg

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter