”Allvarligt slag mot landsbygden”




"Allvarligt slag mot landsbygden"

-Ett av de allvarligaste slagen mot landsbygden. Landsbygdsförkämpen Hasse Lundmark skräder inte orden över den försämrade lantbrevbärarservicen på landsbygden.

   Länsbygderådet i Skaraborg, där han är ordförande, deltar aktivt i en landsomfattande protest mot att lantbrevbärarna upphört med betalningsservice.
   Sedan mitten av december förra året kan den som bor på landsbygd med lantbrevbäring inte längre sköta betalningsärenden med sin brevbärare.
   - Man kan inte betala räkningar eller ta ut pengar, säger Hasse Lundmark.
   
   Länsbygderåden och organisationen Hela Sverige ska leva har skrivit till Post- och telestyrelsen samt till infrastrukturminister Åsa Thorstensson för att protestera mot förändringen som man menar är ett mycket allvarligt slag mot den levande landsbygden.
   - Den landsbygd som andra samhällsinstanser vill att man ska kunna bo kvar i även som gammal, säger Hasse Lundmark.
   När han talar om den försämrade servicen är det främst äldre han tänker på.
   - Informationen om förändringen och vilka som eventuellt kan få utökad service har varit dålig. Många äldre har inte ens känt till att det var på gång, säger han.
   
   Post- och telestyrelsen (PTS) har handlat upp en tjänst som innebär att glesbygdshushåll där samtliga är över 80 år eller funktionsnedsatta kan omfattas av möjligheten att betala räkningar och ta ut pengar hos lantbrevbäraren.
   Det är en tjänst som hushållen måste ansöka om och kritikerna menar att informationen om tjänsten varit bristfällig.
   - Dessutom är bestämmelserna kring vilka som kan nyttja den märkliga. Man kan ju ha svårt att ta sig till närmsta bank även om man är under 80 år och inte har någon funktionsnedsättning, säger Hasse Lundmark.
   Betalningstjänsten är en ny girokonstruktion som PTS handlat upp av Ica-banken och Kuponginlösen AB på uppdrag av regeringen.
   Från länsbygderådens sida ser man med oro på ett system som försvårar landsbygdsboende och från bland annat Blekinge har man till exempel föreslagit att lantbrevbärarnas bilar förses med bankomat och servicebox som en service åt alla inte bara äldre.
   
   Hasse Lundmark är inne på samma linje och menar
   att lantbrevbärarna kan användas för fler funktioner.
   - Vem om inte lantbrevbäraren kan vara först att upptäcka om något inte står rätt till hos dem som bor på landet, undrar han retoriskt.
   Länsbygderåden i Sjuhärad och Skaraborg späder för övrigt på Blekingeidén med att bilar med bankomater han hyras ut till arrangörer av olika evenemang.
   Förutom att äldre kan få problem med denna nyordning så pekar Lundmark också på att företag på landsbygden förlorat servicen att lämna sina dagskassor till brevbäraren.
   - Det finns också en miljöaspekt på det hela. Istället för en brevbärarbil blir det flera som får transportera sig till tätorten där det finns bank, säger Hasse Lundmark.

Läs mer i tidningen NLT

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter