Vinden ska fylla tanken




Vinden ska fylla tanken

20 familjer i Gävle-Sandvikenområdet ska få testa en elbil.
- Hälsingekommunerna visar också ett stort intresse för projektet, säger Sten Gabert, vd för Samkraft vind AB.

Samkraft, det gemensamma vindkraftbolaget för länets kommuner, står bakom försöket tillsammans med Gävle energi, Sandviken energi, Gävle kommun och företaget Midroc, som arbetar med utvecklingen av laddningsstolpar.
- Om man nu vill satsa på el som ett miljöbränsle, så bör man ju redan från början ha med vindkraften, säger Sten Gabert.
- Ett problem som diskuterats med vindkraft är ju hur den ska kunna lagras. Därför passar det bra om man kan ladda elbilar med den, säger Sandviken energis vd Alfons Kubulenso.
Försöket i Gästrikland är tänkt att pågå i två-tre år med kontinuerlig utvärdering av hur elbilen klarar av att fylla familjernas behov, kontinuerligt med utvecklingen av tekniken. För hälsingekommunerna handlar det om att se och lära, säger Sten Gabert.

Det är den norska elbilen Think som ska köpas in. Just nu förfogar projektet över fyra bilar. Företagets ekonomiska kris lär var över och projektet räknar med att testfamiljerna kan få bilarna senast i sommar.
Redan finns det omkring tio försök runt om i landet inom det utvecklingsprojekt som heter Power circle.
- Men det är ingen annan som gått ut så allmänt som mot vanliga familjer. På andra håll har man riktat sig till specifika grupper som studenter eller hemtjänst, säger Gävle energis vd Per Laurell med förflutet på Ericsson och Emerson i Söderhamn.
Försöket i Gästrikland kallas Shopping circle.
- Vi har tänkt Valbo köpcentrum som navet i försöket. Sådana här köpcentrum är ju beroende av att människor åker hit. Om miljökraven blir hårdare kan det innebära problem för dem.
Under fredagsförmiddagen hålls ett seminarium med 85 inbjudna i Valbo köpcenter.

- Det här är det största event för att lyfta fram elbilens utveckling som hållits i Sverige, säger Per Laurell.
För energibolagen handlar det om att rusta sig för en ny marknad.
- Regeringen säger att vi ska ha 600 000 elbilar i Sverige år 2020. Det innebär 12 000 elbilar i Gävle-Sandviken. Samtidigt räknar man med att det behövs 1,7 laddningspunkter per elbil. Det skulle innebära 20 000 stolpar i Gävle-Sandviken,
Regiondirektör Mats Törnquist fanns med vid fredagens seminarium. Han anser att projektet har stora möjligheter att få del av de statliga tillväxtmedel som Region Gävleborg fördelar.
- Det här är ju både miljö, energi och trafik. Det ligger helt i linje med vårt regionala utvecklingsprogram.


Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter