Tungt för Gefleortens när Arla tar över




Tungt för Gefleortens när Arla tar över

Konsumbutikerna i Gästrikland ska börja sälja mjölk och många andra mejeriprodukter från Arla. Varor från lokala leverantörer som Gefleortens får endast säljas som ett komplement.
- Bassortimentet blir förmodligen Arla. Avtalet är ganska låst, säger Konsum Gävleborgs vd Anders Stake.

I helgen skrev Arla och Coop på ett avtal som innebär att alla Coop- och Konsum-butiker i Sverige ska ha Arla som sin huvudleverantör av mjölk och andra mejeriprodukter. Även det fristående Konsum Gävleborg omfattas, bara Värmland och Norra Norrland står utanför avtalet. Det kan innebära att större delen av Gefleortens mjölk, fil, grädde och så vidare åker ut från Konsumbutikernas hyllor.


- Grundtanken är att vi ska ha i huvudsak Arla när det här har satts i sjön. Avtalet bygger på att vi köper mjölken från Arla, men att man också ska kunna ha en del lokalt och regionalt. Vi får titta på vad det skulle kunna vara i Gefleortens sortiment och hur mycket, säger Anders Stake.


Han nämner att Konsum Gävleborg har satsat mycket på närproducerat den senaste tiden, och att de därför är måna om att kunna fortsätta ha en del lokalproducerade mejeriprodukter även i framtiden, för de kunder som efterfrågar det.

- Därför vill vi ta ett varv extra. Vi ska bland annat träffa Gefleortens i nästa vecka, säger Anders Stake.

Konsumentföreningen i Värmland valde att stå utanför det stora avtalet, och kommer även i fortsättningen att köpa sin mjölk från Milko. Konsum Gävleborg hade kunnat göra det samma, men valde att låta Coop förhandla även för deras del.

- Vi har ett stort inköpssamarbete med Coop. Det ger stordriftsfördelar. Vi vill hålla ner priset mot konsument, säger Anders Stake.


:På vilket vis innebär det här bättre priser för konsumenterna?

- På vilket vis vet jag inte just nu, men åtminstone inte prishöjningar.

Om ökade lastbilstransporter säger han:


- Jag tror inte att det ska behöva bli så stor skillnad. Visst, det kan verka tokigt att köra från Stockholm i stället för Gävle, men de har stora volymer och kan köra mer per transport.

Det är inte bestämt än när Konsumbutikerna i Gästrikland ska börja sälja mer från Arla, men det dröjer enligt Anders Stake mer än ett par månader.

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter