Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva...




Styrelsemöte för Hela Sverige ska leva ...

Hela Sverige ska levas styrelse möttes på styrelsemöte i Stockholm den 25 februari. Här följer en sammanfattning av vad som sas på mötet.



Vi går i väntans tider. Vi väntar på regeringens landsbygdsstrategi, sa Karl-Erik Nilsson inledningsvis på dagens styrelsemöte. Senaste budet är den 12 mars.


Verksamhetschefen Staffan Bond berättade att kansliet bland annat arbetar med bokslutet.  Det ser bra ut och räknas vara klart tills nästa styrelsemöte, liksom årsberättelsen.


Det är full fart på kansliet fortsatte Staffan. 16 personer står på nu lönelistan och de senaste tillskotten är Ulla Herlitz, bygdebanken, arbetsmarknadspolitik och lokal ekonomi, Claes Bergqvist som arbetar med bygdebanken och Jan Forsmark som leder projektet med Hållbara bygders fortsättning kopplat till Transition Initiative.


Uno Lundback redogjorde för de projekt som pågår nu. Hållbara bygder, Jämställda bygder, Lokal vindkraftsutveckling, Kvinnligt entreprenörskap och Lokal planering. I projektet "Där generationer möts, utvecklas landsbygden" ska de unga ta fram ett koncept för hur unga arbetar med lokal utveckling utifrån sina förutsättningar. Resultatet ska redovisas på Landsbygdsriksdagen. Projektet leds av Lovisa Svanström.


Tillsammans med Hushållningssällskapens förbund, HS, har vi fått en konferenscheck för en nationell konferens på temat "Den ideella sektorn i Landsbygdsprogrammet". Vi har även fått en inspiratörscheck tillsammans med HS för att bland annat informera om hur olika åtgärder i Landsbygdsprogrammet utvecklas och peka på möjligheter där dessa inte utnyttjas fullt ut.


I vindkraftsprojektet har vi satt ner foten och kräver 0,5 procent av bruttoersättningen av elproduktion från vindkraft. Pengarna ska gå till byalaget i den bygd som berörs av utbyggnaden.  Staffan rapporterade att vårt ställningstagande väckt uppmärksamhet på flera håll i landet. Journalister, beslutsfattare och byagrupper har hört av sig.


Valle Rönnqvist, projektledare för arbetet med vår nya hemsida och Bygdebanken, var på plats och kunde berätta att arbetet fortskrider enligt plan. Styrelsen fick se ett första förslag till layout på hemsidan. Nästa steg är att ta ställning till systemlösning. Ett förslag till ny hemsida kommer att presenteras på årsmötet i april.


Organisationsutveckling stod också på dagordningen. På höstmötet ägnades mycket tid åt att diskutera hur en framtida organisation skulle kunna se ut. Kenneth Nilshem som ledde diskussionerna i Hallsberg fick i uppdrag att bilda en grupp för att arbeta vidare med underlaget. I gruppen kommer styrelseledamöterna Jan Runfors, Ingegerd Petersson, Kenneth Nilshem, Johan Boström och Åse Blombäck att ingå.


Vi deltar i utredningen Lokal service i samverkans arbetsgrupp och har goda möjligheter att komma med förslag till utredningen. Den möjligheten ska vi utnyttja genom att ta fram bra exempel på lokal service.  Ett sätt är de seminarier vi ska anordna tillsammans med Posten Ab, på temat service och företagande.


Arbetet med Landsbygdsriksdagen i Sunne har kommit igång. Ingemar Robertsson, projektledare, och Maria Åhgren, projektmedarbetare, är på plats och har rivstartat arbetet rapporter. Hela Sverige ska levas årsmöte kommer att hållas i Sunne - ett utmärkt tillfälle för deltagarna att se sig om och lära känna orten.

Karin Wenström

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter