Stora förändringar med Kulturutredningen




Stora förändringar med Kulturutredningen

Kulturutredningen vill slå ihop delar av Statens kulturråd med Konstnärsnämnden, Bildkonstnärsnämnden och Sveriges Författarfond. Riksarkivet ska också slås ihop med landsarkiven, till ett nytt Arkiv-verk.

Den statliga kulturutredningen föreslår i sitt huvudbetänkande en "förhållandevis omfattande kulturpolitisk förvaltningsreform". I stället för dagens uppdelning i genrer och ändamål föreslår de att förvaltningen grupperas och organiseras i tre huvudsfärer.

- En sfär för frågor om arkiv, bibliotek och språk. På det området föreslår utredningen att Riksarkivet och landsarkiven bildar en ny myndighet - Arkiv-verket - som får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över arkivområdet, och att Kungl. biblioteket får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över biblioteksområdet.
Senast 2014 ska också en samlad myndighet för arkiv och bibliotek inrättas.

- En sfär för frågor om samtid, historia och livsmiljö.

Där samlar utredning det kulturpolitiska avsnitt som gäller samtid, historia och frågor om livsmiljö i vid mening. Kulturarvet ställs i fokus. På detta område föreslås att Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet läggs samman till en myndighet. I myndigheten infogas också den musei-koordinatorsfunktion som närmare utvecklas i förslag av utredningen Museikoordinatorn.

Förändringen bör kunna genomföras under 2010.

- En sfär för frågor om konstarterna. Utredningen vill få till "ett mer sammanhållet politiskt perspektiv på konstarterna" - scenkonst och musik, film, litteratur samt bild och form. En gemensam myndighet för bidragsgivning och ersättningar till konstnärer och upphovsmän bör skapas, enligt utredningen.

En ny myndighet för konstarterna skapas genom att viss verksamhet inom Statens kulturråd, hela Konstnärsnämnden med Bildkonstnärsfonden samt Sveriges Författarfond och viss verksamhet inom Rikskonserter samlas inom en och samma organisation. Förändringen bör kunna genomföras under 2010.

Läs mer i tidningen DN

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter