Sockenting i Fårösund




Sockenting i Fårösund

Omkring 45 representanter från olika sockengrupper och organisationer på Gotland mötte upp i ett strålande Fårösund lördagen den 31 januari.

Länsbygderåd Gotlands årliga "Sockenting" var denna gång förlagt till Träffpunkten i Fårösund, som är en mötesplats och "galleria" av företag i en numera nedlagd Konsumbutik. Där finns förutom Röda korsets Kupan-verksamhet även bankkontor, vävstuga, samlingslokaler, café mm och snart flyttar också en Radio/TV-handel in.

På denna mötesplats i Fårösund träffades sockengrupper för att tala om "kultur som tillväxtfaktor", i synnerhet på landsbygden. Bland de inbjudna märktes Calle Brobäck från Gotlands Folkhögskola, som talade om samtidskulturen och vårt gemensamma ansvar att ta vara på den, Greta Henriksson, journalist och kulturarbetare som talade om en studie kring kulturen som gjorts på Gotland, Eva Helin, aktiv glaskonstnär från Bäl, som intygade att tack vare samarbete med likasinnade bereds möjligheter till försörjning för fler inom kultursektorn. Kören Mhella från norra Gotland underhöll med finstämd gotländsk körsång för tre röster, med texter av Gustaf Larsson, Åke Kihlén, Allan Nilsson och Elisabet Hermodsson.

En frisk fläkt var Jytte Rüdiger, som representerade Riksorganisationen Hela Sverige ska leva med exempel från andra områden i Sverige. Hon har engagerat arbetat med att lyfta fram ungdomar och kulturen som varit språngbrädan i hennes arbete. Hon visade hur man kan engagera ungdomar genom att låta dem själva vara med och producera i den digitala världen. "I wanna be bonde" var ett sådant exempel som lyfter ungdomars drömmar om att få bo och verka på landsbygden. Ett ständigt samtalsämne på landsbygden de senaste årtiondena har kretsat kring hur vi ska få unga att bli engagerade i föreningslivet och i synnerhet politiken. Jüttes "recept" är att inte bearbeta ungdomen i första hand utan att arbeta med vuxnas attityder till ungdomar. Hur var det när vi själva var 15 år? Vad är det som saknas för äldre unga på landsbygden idag för att de skall bli engagerade samhällsmedborgare?

Genom att låta unga jobba fram "festivaler" där de får stöttning av stolta vuxna får även unga en stolt identitet. Jüttes dröm är at nästa år få arrangera en sådan aktivitet på Gotland, för att se om det kan bidra till engagemang hos ungdomar 15+ på ön. Vidare ställde hon frågan om huruvida livet består i att bära vidare andras idéer eller egna. Något att fundera på! Handling ger förvandling var en av de deviser som framfördes i framträdandet som gav många tänkvärda inspel på landsbygdsutvecklingens arena och som fick åtminstone undertecknad att fundera vidare på Kultur som tillväxtfaktor på landsbygden. Idag arbetar två procent av befolkningen aktivt inom politiken.


Landshövding Marianne Samuelsson passade på att titta in på tinget på väg till ytterligare en etapp i strandvandringar på Gotland för att poängtera att Landsbygdsprogrammet finns, ett program som har en hel del medel att stötta utvecklingen på Gotlands landsbygd med. Samarbetar vi så kan vi uppnå mycket mer än om vi sitter på vår kammare och klurar på individuella lösningar.


Dagens avslutande forum med inbjudna Brittis Bentzler, Gustaf Hoffstedt och publiken, ställde många frågor på sin spets. Det diskuterades vad som är kultur, emedan kultur i sin ursprungliga form betyder odling. Kultur kan vara att förädla resurserna vi har genom att använda de kunskaper vi har, förfina och förädla denna så att tillväxt uppnås.  Det borde vara politikernas ambition att underlätta för kulturutövare, undanröja hinder för utövare i sin gärning. Alla har samma möjlighet att påverka hinder och regelverk genom att bland annat skriva insändare, påverka politiskt men också genom att alla har lika rätt att tolka lagen. Det är lätt att fokusera på hindren. Vi borde istället försöka fokusera på möjligheterna. Att kulturen på Gotland tillhör näringslivet har faktiskt beslutats om i fullmäktige på Gotland.

Slutligen presenterade kocken Peter Svensson, tidigare verksam i militära kocklandslaget, matkulturen på Gotland som tillväxtfaktor, att det finns mycket att lära ut till kommande generationer som kan tillskapa både tillväxt och nya affärsidéer i den gotländska matkulturen.

Sockentinget avslutades med en Gotlandsinspirerad buffé, som var en lisa för både öga och gom och förhoppningsvis skapade idéer om tillväxtmöjligheter hos deltagande landsbygdsentreprenörer.

Text : Riina Noodapera

Läs mer i Gotlänska


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter