Slutet nära för E85...




Slutet nära för E85...

E85-boomen kan vara över.
Enligt uppgifter i dag slutar svenska Sekab att tillverka E85 och företaget avvecklar också sin forskning på cellulosa-etanol.

Det svenska företag Sekab beskriver sig själva som en av Europas ledande etanolaktörer. Men i dag meddelade föreningen Gröna bilister att Sekab planerar att avveckla sin etanolproduktion, sälja några av sina anläggningar. Beskedet är ett hårt slag för Sekab och den svenska regeringen, som satsat stora belopp på försöksanläggningen i Örnsköldsvik.


Allt måste importeras

Enligt Gröna bilister tvingas svenska oljebolag att importera all etanol som ska säljas på svenska mackar.
Försäljningen av etanol har sjunkit kraftigt i Sverige under vintern som en följd av att bensinpriset sjunkit. Enligt Gröna bilister är en anledning till att Sekab avvecklar sin etanolimport är att svenska mackägare inte längre vill betala extra mycket för den så kallade "hållbara" etanolen som Sekab levererar

Läs mer i tidningen Expressen

Sekab drar sig ur etanolförsäljningen

Bristande lönsamhet gör att Sekab, som stått för 90 procent av etanolen till den svenska marknaden, avvecklar sin försäljning, säljer sina anläggningar i Tanzania och Polen och drar ner sin forskning på cellulosabaserad etanol.

Enligt lobbyorganisationen Gröna bilister är en anledning att drivmedelsbolagen inte velat betala 10 öre extra för den hållbara etanol Sekab från i höstas gjort till sitt signum.
Sekab har inga egna mackar så E85-bilisterna påverkas inte direkt. För framtiden krävs dock att andra aktörer tar vid både vad gäller importen och den fortsatta utvecklingen av cellulosaetanol.

Ett 70-tal anställda i Sverige och 15 i Afrika sägs upp. För den fortsatta satsningen på etanol som dieselersättning och gröna kemikalier blir 80 anställda kvar. Sekab vill också att ägarna ska gå in med 225 miljoner kronor till omställningen och för att betala lån och amorteringar.


Jan Vainult

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter