Samarbete kring Bergviken




Samarbete kring Bergviken

Rockweekend i Kilafors, medeltidsdagar i Skog och dans i Bergviksparken - det är några av de upplevelser som erbjuds runt sjön Bergviken i gränstrakterna mellan kommunerna Bollnäs och Söderhamn.

- Nu verkar tiden mogen för att samarbeta och utveckla besöksnäringen i hela området, konstaterade Nils E Westling från Bergvik vid ett stormöte i Norrlandsporten utanför Kilafors häromkvällen.

Ett 30-tal personer från föreningar och företag runt Bergviken hade samlats till stormötet på värdshuset Norrlandsporten under torsdagskvällen. På plats fanns också kommunlimnologen/sötvattensexperten Tommy Vestersund och politikern Jan Lahenkorva (S) från Bollnäs kommun.

Det var just i Norrlandsporten som alltsammans började i höstas. I september samlade Bosse Magnusson, som driver värdshuset, representanter för ett tiotal föreningar för att diskutera intresset för en gemensam turistsatsning i området. Sedan dess har en arbetsgrupp med Nils E Westling i spetsen arbetat fram ett förslag till nästa steg - som stormötet nu ställde sig bakom.

-Bergviken förenar två kommuner - och läget, naturen och kulturen ger förutsättningar för både vinter- och sommaraktiviteter på och runt sjön, säger Nils E Westling.

Mötet enades om att gå vidare och söka EU-bidrag till en förstudie, som ska visa hur stort intresset är inom föreningar och bland företag för att samarbeta kring turism och närliggande frågor. 100 000 kronor hoppas gruppen på från Leader Hälsingebygden under våren.

För pengarna kan en projektledare anställas i tre månader - och bland annat kartlägga de turistmål och utvecklingsbara idéer som finns. Samverkan ska också ske med det idéarbete som pågår kring sjön Varpen i Bollnäs - och där "slussning" av båtar från Varpen till Bergviken, med trailer förbi kraftverket i Landafors, är en av idéerna.

-Kan man få hjälp från kommunen till en sjö som man inte kan se från stadshuset i Bollnäs också? undrade Olle Andersson från föreningen Hanebo framtid.
-Vi ska göra vad vi kan, svarade Jan Lahenkorva.

Han berättade att en målsättning med de aktuella projekten i Bollnäs är att få tillbaka vandrande lax från havet 2020 - och ansåg att tankarna kring Bergviken kommer perfekt i tiden:

-Det knyter ihop sjöarna längs Ljusnan och det finns en oerhörd potential i besöksnäringen här.
Förstudien får visa om det finns förutsättningar för ett större EU-projekt kring Bergviken.

-Vi vet inte hur stort det här kan bli, säger Nils E Westling. Hittills har vi gått på varsitt håll runt Bergviken och pratat. Nu verkar tiden mogen för att göra något tillsammans.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter