"Samarbete är rätt väg för utveckling"




"Samarbete är rätt väg för utveckling"

Samarbete är vägen till utveckling på landsbygden.

Det ansåg deltagare vid länsbygderådets sockenting.

Ett 50-tal aktiva inom kulturföreningar, hembygdsföreningar och utvecklingsprojekt på landsbygden kom till länsbygderådets sockenting i Fårösund. Temat på mötet var "Kultur som tillväxtfaktor". En av de inbjudna föreläsarna var Jytte Rüdiger, som jobbar med utvecklingsfrågor genom föreningen Astrid Lindgrens hembygd. I landsbygdssatsningarna i Vimmerby med omnejd har även ungdomar engagerats, och en av frågorna som diskuterades var hur landsbygdssatsningar på Gotland skulle kunna nå ut till gotländska ungdomar.

Inventering

Kerstin Kalström, Fårö, tog Fårönatta som ett exempel på lokalt samarbete som har fungerat bra i många år. Hon tog också upp att inte minst samarbete mellan socknarna är värt att satsa på. Ett exempel hon lyfte fram var att besöken till Bergmans grav på Fårö även inneburit att Bungemuseets besökarantal stigit.
 - Det lönar sig att hjälpas åt, sa Kerstin Kalström.

Kulturen som tillväxtfaktor

Kulturen som tillväxtfaktor diskuterades när Greta Henriksson presenterade en tidigare rapport om kulturens betydelse för Gotlands framtid. En inventering har gjorts som visar att Gotland är rikt på småföretagare inom kulturbranschen. Runt ett 1000-tal småföretagare inom olika kulturyttringar finns etablerade på Gotland. Kulturen har visat sig ge tillbaka mer än vad den kostar, och är samtidigt en stor potential för utveckling i bygden. Konstnären Eva Helin berättade om förutsättningarna för att vara kulturproducent på Gotland. Hon poängterade då samarbetet i satsningar som Kvinnfolki och Öppna ateljéer.

Nya "Träffpunkten i Fårösund"

Nya "Träffpunkten i Fårösund" hade valts som mötesplats och som gott exempel på vad samarbete i bygden kan leda till. I lokalerna på Kronhagsvägen samarbetar Bunge sockenföreningbland annat med lärcentrum, folkhögskolan och Röda korset. Även det lokala näringslivet är på väg in i lokalerna.
- På det här sättet har vi skapat en viktig träffpunk för bygden. Det är många som bokar lokalerna, dit hör föreningar och andra i bygden, berättar Arne Eklund som är engagerad i Bunge sockenförening.

Magdalena Olsson

0498-20 25 50

Läs mer i Gotlands Allehanda


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter