Rapport ifrån Bya Bladet och Ramsjö Bya Råd...




Rapport ifrån Bya Bladet och Ramsjö Bya Råd...

Vi lever i en förändringens tidsepok, även om vi här i våra bygder ännu inte sett så mycket av det hela så förändras just nu hela vår omvärld i en rasande fart. Ekonomin i flera länder är i gungning, och företag faller och med dem deras anställdas livsvillkor.


Storsamhället är satt under press av sina egna ekonomiska förutsättningar. Kapitalismen är på väg mot samma typ av sammanbrott som det kommunistiska gjorde för snart tjugo år sedan. USA med sina giganter som Chrysler och General Motors m.fl. blöder kapital, och kanske försvinner dessa bilmärken tillsammans med andra företag nu i denna kulturförändring.


Befolkningen i många länder ökar i en katastrofal takt och jordens resurser verkar inte räcka till överallt. Allt detta är mycket deprimerande och ledsamt för oss människor. Lägger man då till ett krig mot befolkningen i Gaza där barn i 100 tals dödas då känns trycket mot själen ibland övermäktigt och man mår inte bra.


Men just därför vill jag till er ge er en liten ljusglimt åtminstone som jag ser det från vår horisont här uppe i glesbygden. Allt är inte nattsvart och bara elände hela tiden utan det finns även en dag i morgon, och den dagen kan bli bra. Vad är det då som jag ser?


Jo i en värld där resurserna krymper blir man åter tvungen att ta tillvara det som finns. I skogslänen finns massor av värdefulla resurser i form av idag icke utnyttjade marker för odling. Det går att utöka vattenbruk med fiskodlingar. Att ta tillvara mer av bär och svamp i skogarna, och med en bra skött jakt politik kan utbytet av jakten ökas väsentligt.


Därtill lokal turism och då tänker jag särskilt på att man bör få större möjligheter till att bygga egna fritidshus i områden som där idag det inte finns sport och sommarstugor. Småskalig verksamhet i många former kan ge tusentals arbetstillfällen bara i vår kommun men då måste det föras en politik som gynnar oss. Skogsbränsle av många sorter är framtiden - där olje produkterna var gårdagens bränsle.


I Norge och i Finland där har det här gått ganska bra att behålla folket kvar i bygderna men inte i vårt land. När nu tiderna nyper till och städerna och de stora fabrikerna inte längre kan försörja sina medborgare - då måste det till en ny glesbygds politik snabbt. Denna förändrade inställning kommer - det kan ni lita på att den gör då antalet anställda fortsätter att minska i de stora företagen söderöver.


Framtiden i våra bygder är ljus men det tar ytterliggare en tid innan folk återigen vill börja bo härute i skogsbygderna. Att leva lite enklare här hos oss är ändå mycket bättre än i städerna när förfallet börjar tillta där. Storsamhället har ingen framtid utan dess tidsepok har varit och den var bygd på billig energi från olja som kostade några få dollar fatet.


Detta är det faktum som leder till att skogsbygderna återigen blir befolkade av unga människor. Det kommer inte att finnas arbeten i tätorternas kontor och fabriker till alla, och då är ett enkelt liv här hos oss bättre än de alternativ som står till buds i förfallna storstäder med kriminallitet och missbruk.


Vi var förlorarna när folk sökte lyckan söderöver från 1950 talet och framåt. Gårdar och byar tömdes på ungdom. Nu blir vi vinnarna när deras barnbarn återvänder mot byarna för att kunna försörja sig i en värld som kommer att se mycket annorlunda ut om bara några få år.


Lars Idon Andersson


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter