Projekt för framtidstro på landet




Projekt för framtidstro på landet

Länsbygderådet i Värmland betonar att hela Sverige ska leva, även landsbygden. Nu är man på gång med ett projekt för lokala utvecklingsplaner och söker bland annat stöd från Filipstads kommun.


- Det finns ingen kommun i Sverige som har någon konkret plan för landsbygden och det påverkar flykten från landsbygden, säger Owe Nordling från Högboda som är ordförande i Länsbygderådet i Värmland. Principen för projektet är att i bästa samförstånd med politiker och tjänstemän göra en framtidsplan för landsbygden som dels kan kopplas till översiktsplanen och dels varas en grund för Leader-projekt.


Owe Nordling säger att genom en politisk förankring med kommunen involverad ökar den ömsesidiga förståelsen både för landsbygdens möjligheter och den kommunala organisationen.

Projektet har fått stöd från Region Värmland, länsstyrelsen, banker och bankstiftelser och nu söker man även stöd från värmländska kommuner.


- Även om en kommun inte ger ett ekonomiskt stöd är det viktigt att ha ett verbalt stöd och ett samarbete. Ingen kommun vi frågat har hittills sagt nej till att vara med i projektet.


Owe Nordling säger att bymacken, lanthandeln och byskolan är typiska exempel på vilka möjligheter landsbygden har att överleva.


- Försvinner macken bredvid lanthandeln försvinner även lanthandeln inom några år. Och försvinner de unga från bygden blir det inga barn och inga skolor.


En sådan utveckling ser Länsbygderådet som ett stort problem.

- Det ger en utveckling med många äldre och en kostnadsökning.


Owe Nordling har förhoppningen att man ska kunna starta projektet med de lokala utvecklingsplanerna redan den här månaden.


- Vi ska ta hand om projektet och leda det vidare. Det finns en framtidstanke, säger Owe Nordling.

Läs mer på hemsidan nwt.se


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter