PRESSMEDDELANDE...





PRESSMEDDELANDE

                                                                                                   2009 02 12

  
  

Vi ska ha återbäring från vindkraften


Utbyggnaden av vindkraften är ett utmärkt tillfälle att stärka den lokala ekonomin även i våra glest befolkade delar av landet.


De nya vindkraftverken som planeras, kommer att stå på landsbygden. Och det är bra. Vi gillar vindkraft. Men, vi som bor i produktionsområdena får vår livsmiljö kraftigt påverkad, med kraftverk som reser sig kanske 150 meter över marken, nya vägar som anläggs i gamla välkända marker och ledningar som dras fram.

Därför kräver Hela Sverige ska leva att en del av avkastningen återförs till bygden. En obligatorisk återbäring på minst 0,5 procent av bruttoersättningen för elproduktionen är rimlig och den ska gå till de lokala utvecklingsgrupperna i de bygder som påverkas, i form av en "bygdepeng".


Hur återbäringen ska utnyttjas får den lokala gruppen själv bestämma. Redan idag finns exempel på bygder som fått återbäring från vindbruk i den här storleken och som använt pengarna till infrastruktur, service och kreditgarantier till företag.


Vi anser också att de lokala utvecklingsgrupperna bör få inflytande över var vindsnurrorna placeras, och att de därför ska få en tydlig och formell status i den kommunala planeringen.


Dessutom bör de stora exploatörerna ge lokalbefolkningen option på ett kraftverk i vindparken eller på annat sätt ge dem möjlighet att gå in som delägare. Det finns goda exempel också på det.


- Vi förutsätter att regeringen inser betydelsen av våra krav och tar hänsyn till dem. Både i den samlade landsbygdsstrategi som presenteras i slutet av februari, och i den klimat- och energiproposition som kommer under våren, säger Staffan Bond, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.



För mer information kontakta

Staffan Bond, verksamhetschef Hela Sverige ska leva, tfn 070-534 13 50





Vi stödjer lokal utveckling och synliggör landsbygdens värden. Vi ser till helheten lokalt, över alla sektorer i samhället och över partigränser. Drygt 4 500 utvecklingsgrupper, cirka 100 kommunbygderåd, 24 länsbygderåd och 40 medlemsorganisationer är engagerade. 100 000 människor satsar varje år över fem miljoner ideella timmar för den egna bygdens bästa. En växande folkrörelse som ger företagsamma och hållbara bygder i hela Sverige!

      

       Stortorget 7, 111 29 STOCKHOLM, tfn 08-24 13 50, fax 08-24 28 05, www.helasverige.se, [email protected]


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter