Nu ansöker de om att starta friskola




Nu ansöker de om att starta friskola

  Inför hotet att skolan i Sågmyra skall läggas ner pågår ett intensivt arbete i byn för att rädda kvar skolan. - Vi ska lämna in en ansökan om att starta en friskola, berättar Helena Moström i arbetsgruppen för att bevara skolan i Sågmyra.

Den 26 februari väntas Skolnämnden lägga fram sitt förslag där fem skolor i kommunen läggs ner, däribland Sågmyraskolan.

I Sågmyra är nu engagemanget stort för att bevara skolan, fler och fler personer ansluter sig hela tiden för att vara med och driva på i frågan.

- Vi tänker inte bara sitta stilla och invänta ett beslut om nedläggning av skolan, förklarar Helena Moström, själv mamma till tre barn varav två idag går på Sågmyraskolan.

I den grupp inom Sågmyra byaråd som nu arbetar med skolfrågan har man beslutat sig för att lämna in en ansökan om att få starta friskola.

- Kommer det ett besked om en nedläggning så kan jag redan nu avslöja att vi arbetar med en ansökan om att ta över och öppna en friskola istället, berättar Helena. En sådan ansökan ska vara inlämnad till Skolverket senast den 1 april.

- Tyvärr så kan det bli så att om kommunen beslutar sig för en nedläggning redan till hösten så dröjer det ytterligare ett läsår innan friskolan kan starta.

En nedläggning av skolan skulle förstöra mycket av det positiva som hänt i Sågmyra de senaste åren.

Etableringen av flera butiker i den gamla fabriken lockar mängder av människor till Sågmyra, inflyttningen har varit stor och till det här läsåret kom det också tio nya elever till skolan, alla nyinflyttade till Sågmyra.

Ett annat tecken på att det finns en stor framtidstro i bygden är att det föddes 14 barn i Sågmyra förra året. Det senaste "byskvallret" gör också gällande att det kommer att födas ytterligare minst nio bebisar i byn det här året, fler kan det bli...

Arbetsgruppen i Sågmyra har även ett par andra förslag som de vill presentera för kommunen innan de beslutar i frågan, för än har de inte gett upp hoppet om att skolan ska få leva vidare i kommunal regi.

- Vi tänker lämna in ett medborgarförslag till kommunen där vi föreslår att biblioteket och förskolan Widås flyttar in i skolans lokaler. Det skulle innebära att vi fyller skolans idag tomma lokaler med verksamhet, samt att kommunen sparar in på två stycken externa hyror som de har idag, förklarar Helena Moström.

Den 18 februari har arbetsgruppen bjudit in representanter från kommunstyrelsen och skolnämnden till ett öppet möte ute i Sågmyra angående skolans framtid.

- Vi vill på det mötet föra fram våra argument och förslag i skolfrågan samtidigt som vi vill höra vad kommunen har att säga i frågan, avslutar Helena Moström. Flera politiker och tjänstemän från kommunen har redan nu aviserat att de delta på mötet.

Fakta: Skolor i farozonen

  • Sågmyraskolan, nyttjandegrad 40-50 procent
  • Liljansskolan, nyttjandegrad 59-71 procent
  • Linghedsskolan, nyttjandegrad 47-60 procent
  • Toftaskolan, nyttjandegrad 33-46 procent
  • Södra/Kvarnbergsskolan, nyttjandegrad 49 procent

Fakta: Hit flyttas eleverna

  • Sågmyra - elever till Bjursåsskolan
  • Liljanskolan- elever till Svärdsjöskolan
  • Linghedsskolan - elever till Svärdsjöskkolan/Rönndalsskolan
  • Toftaskolan - elever till Sundbornsskolan
  • Södra skolan - elever till Kvarnbergsskolan/Främbyskolan/Östra skolan

Läs mer i Dalarnas Tidningar

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter