Mjölkbönder rasar mot passivt LRF




Mjölkbönder rasar mot passivt LRF

Hård kritik riktas mot LRF för att de gör för lite för mjölkbönderna.

- LRF är otroligt svagt. Jag förstår inte vad de sysslar med, säger Bertil Håkansson på Dackegården i Liden fem mil nordväst om Sundsvall.

Mjölkbönder samlas på olika håll i landet för att försöka hitta lösningar i krisen. I förra veckan hölls två möten i Milko-området dit det kom ett 30-tal bönder till varje. Det var främst Milko-leverantörer, men även en och annan Arla-leverantör dök upp.

På mötena, som hölls i Sundsvall respektive Säffle, riktades hård kritik mot LRF och hela kooperationen.
- De sitter där och gör absolut ingenting. De borde sammankalla och sammanfoga föreningarna och se till att man får ett enhetligt block. Vi håller ju på att köra hela jordbruket i sank, säger Bertil Håkansson.

Till mötet i Sundsvall kom Stig Högberg, ledamot i LRF:s styrelse och Thure Eriksson, regionordförande i Västernorrland. Enligt den senare så har LRF satt press på mejeriföreningarna.

Tydliga signaler
- Jag tycker vi sänt ut tydliga signaler, gentemot föreningarna om att vi ser behovet av förändringar i Mejerisverige, säger Thure Eriksson.

Han menar att det krävs färre föreningar och en effektivare industristruktur.
- Det är det som är lösningen. Det är för många som vill sälja och för få som vill köpa mjölken, och det blir per automatik ett priskrig mellan föreningarna. Det är inte acceptabelt.

Samarbete behövs
Två starka aktörer med 65 respektive 35 procent av marknaden var hade varit en bra struktur, enligt Thure Eriksson. Men i första hand krävs ett industriellt samarbete mellan befintliga föreningar.

- Vi tappar mycket pengar av att vi inte är tillräckligt effektiva. Samarbete går fortare att komma igång med, men sen ska man ha fusionsperspektivet med sig också.


Tove Nilsson

Läs mer i tidningnen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter