Mejerierna tar allt större andel av mjölkpengarna




Mejerierna tar allt större andel av mjölkpengarna

Mjölkbönderna får en allt mindre del av det mjölkpris mejerierna tar ut.

Den ständiga kampen om fördelningen av mjölkpriset har utvecklats till industrins fördel medan mjölkböndernas andel av försäljningspriset på mejeriernas invägda mjölk minskat.

Enligt statistik sammanställd av den tidigare mjölkbonden och initiativtagaren till föreningen Sveriges Mjölkbönder, Lars Jakobsson, utgjorde avräkningspriset 48 procent av mejeriernas försäljningspris 2000 medan det 2008 hade minskat till 44 procent.

Har blivit värre
Troligtvis har denna negativa utveckling förstärkts eftersom Jakobssons statistik bara sträcker sig fram till november i fjol medan de stora sänkningarna av avräkningspriset började i december och fortsatte in i januari i år.

Materialet, som har avräkningspriserna från 2000 som utgångspunkt och som sedan indexerats framåt utifrån Jordbruksverkets prisindexserier, visar dock att medan mejeriernas försäljningspris steg med 15 procent mellan 2007 och 2008, höjdes avräkningspriset med 20 procent i genomsnitt. Den senaste tidens utveckling med brutala sänkningar innebär dock att den marginella förbättring av avräkningspriset som skedde i fjol nu brutits.

Vill inte kommentera
Ingen vill i dag kommentera om denna utveckling, att en
större andel av försäljningspriset hamnar i förädlingsledet, stämmer med deras egen bild.

På Milko hänvisar vd Erik Gumabon till Svensk Mjölk, men på Svensk Mjölk säger man sig inte ha sådana uppgifter.
- Vi kan inte kommentera dessa uppgifter. Jag har bara varit här ett år nu och vi har ett annat fokus just nu. När det gäller utvecklingen i mejeribranschen får jag hänvisa till Svensk Mjölk, säger Erik Gumabon.

Ville höja priset till bonden
Milkos ordförande Per Åsling gick tidigare ut och lobbade för en höjning av mjölkpriset med en krona, som oavkortat skulle gå till producenten.

Milko sänkte vid årsskiftet avräkningspriset med 40 öre. Skånemejerier sänkte med 30 öre till 2,63 kronor kilot, Arla Foods med 45 öre till 3,04 kronor medan Norrmejerier sänkt med 10 öre.



Jerry Simonsson

Läs mer i Tidningen ATL


Kommentarer
Postat av: - H*

- intressant.

2009-02-13 @ 00:07:41
URL: http://merei.blogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter