Många kan bli utan bredband




Många kan bli utan bredband...

Telia Sonera ska avveckla delar av sitt kopparnät. Det kan betyda att många hushåll i länets glesbygd blir utan fast förbindelse för bredband och telefoni.

Sex av länets åtta kommuner har satsat på att bygga ut bredbandsnät som baseras på Telia Soneras kopparledningar. Det är bara Östersund och Härjedalen som har andra lösningar.
Bengt Pettersson, IT-samordnare i Krokoms kommun, säger att Teracom, som ansvarat för utbyggnaden, har ett avtal med Telia Sonera som sträcker sig fram till 2014.

Det spekuleras i att uppemot 200 000 hushåll i Sverige kan drabbas när Telia Sonera vill skrota sina olönsamma luftledningar som de enligt lag inte behöver bekosta.

Telia Sonera vill i nuläget inte ge besked om hur många hushåll som är olönsamma.
Post- och telestyrelsen, PTS, hoppas att en fond, som kan omfatta miljardbelopp, införs för att finansiera och säkra kommunikation till kunderna. Det har gjorts i flera andra europeiska länder.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ser allvarligt på situationen.
- Det kan bli katastrofala följder för enskilda kommuner om en stor del av kopparnätet avvecklas, säger Björn Björk, ansvarig för bredbandsfrågor på SKL, till IT-tidningen Computer Sweden.
Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva följer också frågan med stort intresse.

"Det kopparnät som vi alla varit med och betalat och som alla vet är den viktigaste förutsättningen för bredband i glesbygd, tar nu Telia första steget för att avveckla. Fast mobiltelefoni må vara framtidens teknik, men i sin nuvarande utvecklingsfas innebär den väsentliga försämringar för de flesta i glesbygd", skriver ordförande Åke Edin i en debattartikel.

Läs mer i Östersunds Posten

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter