Mackdöden fortsätter i Dalarna...




Mackdöden fortsätter i Dalarna...

 Mackdöden fortsätter i Dalarna och länsstyrelsen vill bromsa den här utvecklingen utanför länets tätorter.Hur det ska gå till är oklart. I Mora har OKQ8 beslutat stänga stationen vid trafikrestaurangen Moraklockan.

Det berättar Kent Johansson från länsstyrelsen och OKQ8 är inne i en riktig nedläggningstrend. Macken i Noppikoski är uppsagd av bolaget, likaså lägger man ner i Malungsfors och i Furudal. Därtill försvinner Q-Star från Oxberg och Gävunda mister sin drivmedelsförsäljning.


I januari i fjol fanns 64 mackar utanför länets tätorter varav 54 var den sista på orten. Sex av dem försvann under fjolåret, varav två var de sista på orten. Tolv är uppsagda och/eller beslutade om nedläggning 2009-2010, varav tio är de sista på orten.


I Moraparkens hotell träffade länsstyrelsens arbetsgrupp under torsdagen kommunrepresentanter och branschfolk för att hitta grepp och metoder för att landsbygdsbefolkningen även fortsättningsvis ska få tillgång till drivmedelsförsäljning.

Försvinner macken i Noppikoski blir det en sträcka på 14-15 mil på Europaväg 45 där tanken inte kan fyllas.

Försvinner macken i Venjan, som är utbjuden till försäljning, får Venjansborna längst av alla i länet till ett tankställe.

Arbetsgruppen gruffar över oljebolagens brist på att samarbeta gällande logistiken. I Idre finns en Shellmack och i Särna en OKQ8-mack. När tankbilen från Shell återvänder söderut från Idre möter den kanske tankbilen från OKQ8 på väg norrut. Knappast ekonomiskt och ej heller miljövänligt.


Ett liknande möte hölls på onsdagen i Säter och totalt samlades 60 personer på de båda mötena. Ett förslag som togs upp är att bilda ett nätverksarbete bland mackägarna i länet för att hitta framkomliga vägar att bromsa mackdöden.

Ronny Svensson, Småkommunernas företrädare, hänvisade till vad förfäderna kunde åstadkomma genom att både starta banker och livsmedelsförsörjning. - Det kan vara nyttigt att titta tillbaka hur de gick till väga, menade han.


Läs mer i Dalarnas Tidningar

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter