Laserteknik banar väg för nya solceller...




Laserteknik banar väg för nya solceller

Med en ny laserteknik kan forskare undersöka hur växter använder sig av solenergi i fotosyntesen. Informationen ska användas till att utveckla bättre solceller, rapporterar brittiska BBC.

Genom att undersöka ett protein, LH2, som medverkar i fotosyntesen, har forskare kommit ett steg närmare mot att ta reda på hur fotosyntesen egentligen går till. Med den kunskapen hoppas forskare kunna ta fram effektivare solceller. Dagens solceller har endast en effektivitet på 10 procent.

I processen att omvandla solenergi till socker har LH2 en viktig roll som elektronbärare. Proteinet medverkar till att dra bort elektroner från vatten. Elektronerna används sedan för att driva reaktionen där koldioxid omvandlas till socker.

Laserteknik har länge använts för att undersöka mikroskopiska processer, men analyserna har varit svåra att genomföra. Detta eftersom det krävs flera tusen, eller i värsta fall, flera miljoner laserstrålar som samtidigt riktas mot proteinet som ska undersökas. Så många strålar riskerar att ändra strukturen, eller helt förstöra proteinet.

Med den nya tekniken krävs det endast en enda energirik laserstråle. Laserstrålen är tiotusen miljoner gånger snabbare än en normal kamerablixt.

Metoden går ut på att den energirika laserstrålen delas upp i tre strålar som sedan riktas mot proteinprovet enligt ett specifikt geometriskt mönster. Genom att analysera det ljus som inte har tagits upp av provet får forskarna en uppfattning över hur processerna i proteinet går till.

Tekniken har tagits fram i ett samarbete mellan brittiska och irländska forskare.

Läs mer i tidningen ATL

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter