Kungaparet provar elbilar från Gävle...




Kungaparet provar elbilar från Gävle...

GÄVLE. Det är inte bara gästrikarna som får chansen att prova Gävle Energis nya elbilar utan nu kan även kungafamiljen ta en provtur. I slutet av förra veckan levererade nämligen Gävle Energi två norska Think-bilar till Hovstallet.

De två bilarna, den ena i gult och den andra i blått, överlämnades till Hovstallets chef, generallöjtnant Mertil Melin. Han tog emot nycklarna av Per-Arne Wahlund, vice vd på Gävle Energi. Mertil Melin har redan provkört en av elbilarna och är nöjd med resultatet. Tanken är att elbilarna ska användas av både personal och medlemmar av kungafamiljen.
- Vi kommer att använda de här bilarna till kortare ärenden som att åka till posten och andra administrativa småturer. Det finns ett stort behov av lära de anställda ett nytt sorts biltänk där det gäller att planera sin körning och var man ska tanka, säger Mertil Melin.

Elbilarna tankas vid speciella laddningsstolpar och Gävle Energi kommer nu att sätta upp sådana stolparna på ett antal platser i Stockholm.
- Var elstolparna kommer att placera blir en uppgift för Statens fastighetsbolag och Gävle Energi, men jag kan tänka mig att de kommer att vara där vi finns. Som vid Hovstallarna, på slottet och på Drottningholm där kungaparet bor, säger Mertil Melin.

Elbilarna är ingen gåva utan hovet leasar dem under ett år av Gävle Energi som också kommer att leverera den källmärkta el som bilarna ska laddas med. En egen laddningsstolpe vid kungaparets bostad blir det med all säkerhet, eftersom vår kung, som många vet, är både bil- och mycket miljöintresserad. Om kungaparet redan provkört bilarna vill Mertil Melin inte gå in på, men han är övertygad om att hela kungafamiljen kommer att provköra bilarna.
- Jag vet att någon eller några i kungafamiljen redan har provat en av bilarna, säger Mertil Melin som dock inte vill precisera vem i kungafamiljen som tagit sig ett provåk.

Projektet Shopping Circle som Gävle Energi driver tillsammans med Sandviken Energi, Samkraft Vind, Midroc Electro, Teknikparken i Gävle och Gävle kommun syftar till att studera elbilen och vilken inverkan den har på infrastrukturen. 500 familjer har redan anmält intresse för att få bli testpiloter till de 15 elbilar som ska börja rulla i Gävle och Sandviken. Mertil Melin är dock väldigt glad över att Hovstallet redan nu fått chansen att agera testförare av den nya elbilen.
- Det är lite nytt tänkande, ett nytt synsätt och jag har fått som uppgift att introducera här i Hovstallet. Det känns väldigt roligt att kunna vara med i det här samarbetet med Gävle Energi där det handlar om förnybar energi.

Läs mer i Gästriklands Tidning

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter