Konsum Gävleborgs svek mot landsbygden...




Konsum Gävleborgs svek mot landsbygden...


Vår särart är vår styrka:

Konsumentföreningen Gävleborg är en kooperativ förening som ägs av sina medlemmar. Varje medlem har möjligheter att påverka föreningens utveckling genom den demokratiska processen där grunden är "en medlem - en röst".

Som medlem kan du påverka på olika sätt; Distriktsstämma, Butiksråd, Motioner.

Antalet medlemmar; 97.000


Ovanstående text kan vi återfinna på Konsum Gävleborgs egen hemsida.


97.000 medlemmar är ca 1/3 av Gävleborgs läns invånarantal. Det är också den andel av Gävleborgs läns invånare som bor på landsbygden.


Länsbygderådet X-ing Gävleborg, som en del av riksorganisationen Hela Sverige ska leva, företräder i olika former 240 lokala utvecklingsgrupper runt länet. Vår verksamhet syftar till att ge information, råd och stöd till grupperna samt samordna och driva gemensamma frågor i länet, så att vi tillsammans slår vakt om landbygden och dess villkor för befolkningen.

Alltför ofta studeras landsbygden med "tätortsögon" vilket successivt utarmar landsbygden. Detta kan vi återfinna i utvecklingen för mackarna, butiksnedläggning, försämrad posthantering, nedläggningar (hot om-) skolor o s v.


En levande landsbygd innebär att vi tillsammans måste slå vakt om landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Detta innefattar både att utveckla nytt och att bevara/vidareutveckla befintligt. Och naturligtvis spelar de gröna näringarna på landsbygden en mycket viktig roll i detta.


När vi nu tar del av Konsum Gävleborgs intentioner med att utarma delar av de gröna näringarna på vår landsbygd, genom att inte nyttja den närproducerade mjölkproduktionen, så slår detta tillbaka på fler sätt. Dels kommer det naturligtvis att få en negativ effekt på de arbetstillfällen som återfinns inom mjölkproduktionen. Men det riskerar i förlängningen även arbetstillfällen inom kompletterande verksamheter som t ex köttproduktion eftersom många företag inte enbart står på ett ben som en ren mjölkproducent. Dessutom så påverkas företag och arbetstillfällen inom service- och tjänstesektorn, där viktiga samverkanspartners för de gröna näringarna återfinns.


Konsekvensen blir även att det slår tillbaka mot strävanden till ökad lokalproducerad mat, vilket i sin tur medför negativa miljöaspekter genom ökade transporter mm.


Vi ser Konsum Gävleborgs agerade i denna fråga som ett stort svek mot landsbygden och dess företag och boende, men även mot dess egna medlemmar som i allt större grad efterfrågar närproducerade produkter.


Avslutningsvis vill vi påpeka att kooperationen är en internationell rörelse som verkar för samma grundsatser över hela världen. Sju olika principer har växt fram under åren och sedan formulerats av den Internationella Kooperativa Alliansen (IKA).

En av de fastställda sju grundprinciperna lyder:

"Det kooperativa företaget bör präglas av ett samhällsansvar med tyngdpunkt på miljön."


Har Konsum Gävleborg och dess ledning glömt bort sina medlemmar och sin historia?

Ledningen för Konsum Värmland har inte gjort detta. De värnar om sina arbetstillfällen mm och därför en stor eloge till dem.

Hoppas att vi konsumenter väljer att stödja det lokalproducerade alternativet så vi även i framtiden kommer att ha en levande landsbygd i Gävleborgs Län. Därmed leva upp till landsbyggds programmet och dess devis om Öppen Landsbygd vilket innebär att både turism och  attraktiv livsmiljö kommer att gynnas.


Länsbygderådet X-ing Gävleborg

Kenneth Nyberg

Ordförande


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter